Небезпека «простих, логічних, зрозумілих» рішень

Небезпека «простих, логічних, зрозумілих» рішень

Днями має запрацювати «скажений принтер» нової монопольної влади, який, за натяком представників правлячої партії, дуже швидко надрукує нам безліч нових, правильних, давно очікуваних законів.

Днями я зробив простенький нарис про checks and balances і важливість наявності і розуміння зворотніх зв'язків у системі під назвою «суспільство».

Сьогодні я наведу деякі приклади «простих, логічних, зрозумілих рішень».

Є у людини «зайва частина» — апендикс. Незрозуміло, для чого вона потрібна. Є собі, і є. Але інколи може розпочатися запалення — гострий апендицит, і якщо людину негайно не прооперувати, вона помре.

Навіщо нам такий вбивця всередині тіла? Не потрібен!

А ще є гланди, або ж мигдалики. Вони живуть у роті теж невідомо для чого, і від них — теж лише проблеми, усі ці тонзилити та аденоїди. Навіщо нам проблеми?

Кілька десятиріч тому з таким негативними явищами нарешті вирішили боротися раликально. Було ухвалено просте, цілком логічне, науково обґрунтоване рішення — ліквідувати. Апендикси вирізали при будь-якому хірургічному втручанні, ну, щоб двічи не ходити, а гланди видаляли без жалю за перші ознаки «поганої поведінки».

Проте, таке просте, логічне, науково обґрунтоване і очікуване рішення скасували. Тому що, несподівано виявилося, що не все так просто, як вважалося. І зараз, наприклад, в переліку заходів з профілактики гострого апендициту «превентивної апендектомії» ви не знайдете.

Я не знаю, скільки людей постраждало через таке «розмахування шаблями» (скоріше скальпелями). Але знаю, що через ще одне просте, логічне, давно очікуване рішення — знищити усіх горобців, які поїдають врожаї, — в Китаї померло з голоду двадцять мільонів людей.

Думай... те, куди стрибаєте.

Сергей Дибров

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися