На Одещині відбувається рейдерство за цілковитої бездіяльності Міністерства юстиції

На Одещині відбувається рейдерство за цілковитої бездіяльності Міністерства юстиції

Уже протягом 20 років я займаюсь підприємницькою діяльністю, яка пов'язана зі створенням та розвитком невеликої мережі автозаправних станцій, які працюють під брендом MUSTANG в Одеській області. Протягом цих років мережа АЗС розвивалась та зміцнювалась на ринку нафтопродуктів. На сьогоднішній день мережа складається з восьми АЗС. На даних АЗС працюють близько 140 співробітників, які мають постійну роботу, постійний заробіток, безпечні умови праці та впевненість у завтрашньому дні.

Однак останнім часом в Україні різко зросла кількість випадків «рейдерського» захоплення бізнесу та нерухомого майна.

На сьогоднішній день керівництвом Міністерства юстиції створена квазісистема державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, за якої будь-який державний реєстратор речових прав на нерухоме майно, в т. ч. приватні нотаріуси, мають доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що надає деяким з них можливість, за відсутності будь-яких правових підстав та без наявності будь-яких документів, змінювати власника майна, реєструвати, скасовувати та змінювати обтяження (арешти, заборони вчинення реєстраційних дій) на нерухоме майно.

Хоча державні реєстратори юридично не підпорядковані Міністерству юстиції України, але загальновідомий факт, що всі дії державних реєстраторів знаходяться під пильним контролем цього міністерства, а в деяких випадках вони діють за прямими вказівками структури міністерства - Департаменту державної реєстрації та нотаріату.

На жаль, мережа АЗС також стала жертвою таких свавільних дій ряду нотаріусів та державних реєстраторів, яких серед людей та в правоохоронних органах називають «чорними».

Епізод 1. Серпень 2016 року

Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Тверська Інесса Володимирівна протиправно змінила власника нерухомого майна. Власники оскаржили дії нотаріуса до Комісії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Наказом Міністерства юстиції України скаргу власника задоволено. Визнано протиправними та скасовані всі реєстраційні дії Тверської І.В. щодо незаконної зміни власника нерухомого майна.

У судовому порядку також визнано протиправними та скасовані всі реєстраційні дії нотаріуса Тверської І.В. 
 
Епізод 2. Березень 2017 року

Приватний нотаріус Дніпропетровського міського нотаріального округу Павловська Ганна Олегівна на підставі підроблених документів провела зміну власника нерухомого майна, після чого знищила будь-яку інформацію та документи, що могли свідчити про її злочинні діяння.

У судовому порядку також визнано протиправними та скасовані всі реєстраційні дії нотаріуса Павловської Г.О.
 
Епізод 3. 25-27 лютого 2019 року

На цей раз для зміни власника нерухомого майна було задіяно цілу низку державних реєстраторів (Махортов І.О., Дунай, Бардаков Є.В.) та приватних нотаріусів (Дишлева Т.В., Потапов М.Ю.), які, діючи у спільній змові, провели ряд злочинних реєстраційних дій, і як наслідок змінили власника.

Всі реєстраційні дії відбувалися в період, коли в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно були наявні заборони вчинення будь-яких реєстраційних дій, накладені як на підставі рішення суду, так і на підставі заяв власника зареєстровані 14.02.2019 р.

Зазначена інформація підтверджується документально Відомостями з бази даних про реєстрацію заяв та запитів Державного реєстру речових прав від 17.10.2018 року.

Також в реєстрі були зареєстровані заяви щодо накладення арешту на підставі Ухвали слідчого судді Малиновського районного суда м. Одеси, справа № 521/2070/18 від 12.02.2018 року. Відповідно до смс-повідомлень (в порядку реалізації права на отримання інформації про реєстраційні дії з моїм майном), які надходили на мій телефон, дані заяви були зареєстровані 27.02.2019 р.

Згідно з отриманою інформацією про відомості з бази даних про реєстрацію заяв та запитів Державного реєстру речових прав від 28.02.2019 року видно, що заяви про заборони вчинення будь-яких реєстраційних дій, зареєстровані 14.07.2017 р. та заяви про накладення арешту, які зареєстровані 27.02.2019 р. просто ЗНИКЛИ з бази даних реєстру.  

В той самий час заяви власника від 14.02.2019 р. щодо заборони вчинення реєстраційних дій є в наявності, але проігноровані реєстраторами, які вчиняли реєстраційні дії.

Так само реєстраторами та приватним нотаріусом Потаповим М.Ю. проігноровано те, що під час вчинення ними протиправних дій з моїм майном в Державному реєстрі речових прав наявна заява про накладення арешту на майно, зареєстрована 25.01.2018 р. державним реєстратором Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), м. Київ,  розгляд якої було зупинено 26.01.2018 р. у зв’язку з ДІЙСНИМИ в реєстрі заборонами вчинення будь-яких реєстраційних дій від 14.07.2017 р. Вказані заяви стоять в черзі на розгляд та розглядаються реєстраторами згідно їх черговості, після усунення перешкод (заборона, тощо).  

Тож яким чином вказані заборони вчинення будь-яких реєстраційних дій та арешти нерухомого майна зникли з реєстру?   Хто здійснював незаконне вилучення зазначених заборон? Яким чином та на підставі яких документів нотаріус Потапов М.Ю. здійснював дії при наявності заяв щодо АРЕШТУ на майно ? Або куди зникли арешти?  Хто несе відповідальність за злочинні дії щодо мого нерухомого майна? І, нарешті, коли буде відновлено моє право власності? 

Є ще ряд риторичних запитань: А ЩО ДАЛІ??? Про який європейський курс розвитку нашої держави можна говорити? Середньовічний? Доісторичний? Який захист права власності нам гарантує Конституція?

Після таких злочинних дій вищезазначених осіб нам у черговий раз доведеться власними силами захищати свою власність від «орд» невстановлених людей у камуфляжному та спортивному одягу, які за вказівкою «нових власників» прийдуть відбирати наше майно.

Необхідно не один рік для відновлення нашого права власності в рамках діючого законодавства України, і протягом цього часу дійсні власники та працівники АЗС вимушені працювати в умовах постійного страху, напруження та очікування чергових спроб «фізичного заволодіння» об’єктами нерухомості, що вже відбувалось не один раз.

Міністру юстиції не може бути не відомо, що такі випадки є непоодинокими. По всій території нашої держави є тисячі людей, які постраждали від подібних дій, яких в такий спосіб позбавили власного майна.

«Рейдерство» стало бізнесом. Жодний нотаріус, жодний реєстратор не був притягнутий за свої злочинні діяння до відповідальності,  а навпаки, після таких дій значно збагатилися та продовжують займатися своїми «чорними» справами.

В Україні створена Комісія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації, але і даний колегіальний орган перетворився на черговий корупційний механізм здирання грошей та не вирішує остаточно проблемних питань, оскільки в численних випадках рішення комісії скасовуються у судовому порядку.

А тому хочеться запитати: скільки часу це може тривати? Чому в країні, в якій гарантується непорушність права власності, людей протиправно позбавляють власного майна? Чому все це відбувається за протиправної бездіяльності Міністерства юстиції України?

Михайло Мороз

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися