Сказ про те, як почуваються на Одещині спадкоємці «нової еліти нації» зразка 2017 року

Сказ про те, як почуваються на Одещині спадкоємці «нової еліти нації» зразка 2017 року

Останні події в Одесі показали, що основними завданнями голови Одеської обласної державної адміністрації Максима Степанова є самопіар та створення сприятливих умов можливостей мафіозним структурам швидко заробити гроші на продажу державної і комунальної власності, на тендерах та відчуженні земельних ділянок в обхід закону. А тому такі «дрібниці», як забезпечення законності, правопорядку, та додержання прав і свобод громадян в адміністративних межах Одеської області та виконання інших основних завдань місцевих державних адміністрацій, його взагалі не цікавлять.  

Одна з причин такої поведінки Максима Володимировича криється в його трепетному ставленні до партійної номенклатури колишньої «Партії регіонів», почесним головою якої до зради однопартійців перебував фюрер-невдаха Янукович. Як і подобає справжньому гауляйтеру Одеської області, Максим Степанов зробив ставку на вже перевірений часом та справою президентський кадровий резерв Віктора Януковича, що має гучну назву "Нова еліта нації", члени якого не обрали шлях свого патрона. 

Враховуючи особисті вподобання Максима Володимировича, не виникає здивування, чому він для впровадження реформ у сферах державного управління, серед великої кількості дійсно талановитих, патріотичних і чесних фахівців, зупинив свій вибір на «найбільш обдарованих» громадянах України, що складали місцевий осередок президентського кадрового резерву часів Януковича - «Нова еліта нації», яка просто не вміє працювати інакше.  

А тепер трохи історії. 5 квітня 2012 року Януковичем підписується Указ «Про Президентський кадровий резерв «Нова еліта нації»», якій на сьогоднішній день формально скасований. Пунктом два положення по цей резерв чітко визначено, що до нього включаються лише «найбільш  обдаровані громадяни України». Звідки брались усі ці «таланти», і які були критерії їх обдарованості, роз’яснювати, сподіваюся, не потрібно.

Далі, в розвиток цього указу було видано два розпорядження – списки осіб, які зараховані до «нової еліти нації». Перший – Про затвердження списку осіб, зарахованих до президентського кадрового резерву "Нова еліта нації" у 2012 році, датований 29 грудня 2012 року. Другий – Про затвердження списку осіб, зарахованих до Президентського кадрового резерву "Нова еліта нації" у 2013 році, датований 18 лютого 2014 року,  тобто, у той самий день, коли вже почалося криваве протистояння мітингувальників з «правоохоронною елітою» Януковича у Києві та у інших містах країни.

Яке відношення мають укази Януковича до сьогоднішніх подій? А дуже просте – люди, які там відзначені від Одеської області, сьогодні не тільки продовжують працювати на керівних посадах, а навпаки зміцнили свій вплив на усі органи виконавчої влади. Якщо уважно роздивитися ці «кадрові списки», то знайдемо в кожному з них по дві людини з Одеської області. Перелічимо їх:

Image title

Стосовно Хрустовського С. Г. можна сказати дуже коротко. Авангардівська селищна рада – це промринок «7-й км». Чи самостійно він виграв вибори чи йому «допомогли» зайняти цю посаду – офіційно така інформація відсутня. А ось інша трійка заслуговує на те, щоб роздивитися її більш ретельно.

Фігурант перший - Зінченко Марина Анатоліївна 

 З її офіційною біографією можна ознайомитися на офіційному сайті Департаменту фінансів ОДА. Загальні відомості дуже скупо викладені бюрократичною мовою і не містять даних про її політичну кар’єру,окрім того, що вона обиралась депутатом Одеської обласної ради VI та VII скликання. 

Якщороздивитися докладніше партійну приналежність, то на виборах 2010 року Марина Зінченко пройшла депутатом саме по списку «Партії Регіонів», що підтверджується інформацією, оприлюдненою на сайті ЦВК. 

Image title

А потім взагалі очолила Біляївську районну організаціюцієї політичної сили, що підтверджується інформацією аналітичної системи YouControl, яка формує та зберігає докладне дос'є на кожну юридичну особу України та її  керівників.

Image title

На сайті «Твій місцевий депутат», створеному Одеською обласною організацією ВГО  "Комітет виборців України", є звіти депутата облради Зінченко М. А.за 2011 та 2012 рік. 

Якщо звіт за 2011 рік не показує чіткої партійної приналежності,то в звіті за 2012 рік вже чітко визначено, що вона брала участь у роботі партійних осередків та у розширених засіданнях політичної ради Біляївської районної організації «Партія регіонів», а також активно виступала з питань важливості так званого «Народного бюджету».

Як зазначалось раніше, того ж 2012 року Марину Зінченко, як одну з «найбільш обдарованих» громадянок України зараховано до Президентського кадрового резерву епохи Януковича – "Нова еліта нації". 

Весною 2014 року, після Революції Гідності, коли функціонери «Партії регіонів» масово тікали, як щури, з лав цієї політичної сили, в якій  зробили собі кар’єру, такий же крок зробила і Зінченко.

А вже на виборах 2015 року вона балотувалася в Одеську обласну раду по списках іншої політичної партії, котра на той час була фаворитом виборчих перегонів – БПП «Солідарність». При цьому, йдучи по партійному списку, сама вона партійний квиток отримувати не поспішала, про що прямо вказано на сайті Одеської обласної ради (безпартійна).

Тобто, перед нами типовий представник так званої «еліти», якій байдуже, які принципи відстоювати – будь то ідеологію державної клептоманії часів Януковича чи то варіації на тему «жити по-новому» державно-приватного ансамблю часів Порошенка під керівництвом високопоставленого обласного диригента Максима Степанова.

Так, першим  кроком Степанова, який офіційно переміг у конкурсі на посаду голови Одеської ОДА, стало призначення Зінченко тимчасово виконуючою обов’язки свого першого заступника, оскільки і персоналії, і «безцінний» досвід «Нової еліти нації» повністю узгоджувались з його стилем керівництва і поставленими перед ним завданнями. 

На сьогодні Зінченко М.А., відповідно до основних функцій департаменту фінансів, займається розподілом коштів обласного бюджету і зобов’язана відслідковувати всі без виключення бюджетні процеси в Одеській області.

Фігурант другий - Муратов Олег Михайлович

Це людина іншого складу, ніж Зінченко. Офіційна біографія , яка зараз у загальному доступі на сайті Південного офісу Державної аудиторської служби України, має менше місць роботи, ніж інформація, яка розмішена на сторінці у Вікіпедії.

Стосовно партійної приналежності інтернет теж дає замало інформації, тим більш, що офіційні сайти «Партії регіонів» більше не є доступними. На відміну від Зінченко, Муратов не намагався бути на екранах, також у часи епохи Януковича не рвався в депутати. Він просто «робив свою справу», яка відома в Одеській області як так званий «народний бюджет «Партії регіонів», який і досі вважається грандіозною аферою.

Також відсутня інформація про те, за які досягнення він потрапив до складу "Нової еліти нації", хоча можна припустити, що однією із складових було саме «ефективне» впровадження на Одещині «народного бюджету». Наприкінці 2013 року Муратов звільняється з Одеської обласної державної адміністрації. Офіційно – за власним бажанням. Але після приходу до влади в Одеській області Ігоря Петровича Палиці, який є близьким соратником Коломойського, Муратов знову сідає у знайоме йому крісло. Це все відображено у його офіційній біографії. 

У грудні 2015 року при М. Саакашвілі Олег Муратов вдруге звільняється з посади. Офіційною версією для такого звільнення стала реорганізація структури Одеської обласної державної адміністрації, у якій для найбільш обдарованого громадянина України, мабуть, не знайшлось вільного крісла.

Крім того, у 2015 році Олег Муратов намагався обратися депутатом до Одеської міської ради від БПП «Солідарність», але йому не вистачило голосів виборців, «щиро вдячних» йому за «народний бюджет». В середині вересня 2016 року Муратов офіційно виграв конкурс на посаду начальника Південного офісу Держаудитслужби (колишня КРУ). 

На посаду керівника він був офіційно представлений 13 жовтня 2016 року. Ця служба, відповідно до свого положення, займається контролем за державним та місцевими бюджетами на відповідній території.

Таким чином, Олег Муратов є представником влади, який намагається постійно працювати на ключових посадах, не звертаючи увагу на ідеологічну складову такої діяльності. На сьогодні він є представником центральної влади на Півдні України і займає одну з ключових посад, яка вимагає від нього слідкувати за правильністю складання і виконання державного та місцевих бюджетів на підзвітній йому території, в межах якої знаходиться й Одеська область.

Фігурант третій - Султан Сніжана Анатоліївна

Офіційну біографію можна подивитися на сайті Головного управління Державної казначейськоїслужби України в Одеській області.

Вона також перебувала депутатом місцевої ради від Партії регіонів, але не обласної ради, а лише в Татарбунарському районі, і при цьому одночасно займає посаду у виконавчій гілці влади.

Image title

Після приходу в Одеську область М. Саакашвілі вона змінює посаду заступника голови Татарбунарської райдержадміністрації на начальника відділу менеджменту соціальних програм благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» у м. Одеса. Пішла Сніжана Султан туди по знайомству чи по вакансії, розміщеній на загальнодоступному ресурсі, досі невідомо.

Потім Сніжана Анатоліївна знову повертається на державну службу та до цього часу працює в Одеському обласному Казначействі заступником начальника, і відповідно до посадових обов’язків займається контролем реального фінансування місцевими радами бюджетів в Одеської області та надходження до них субвенцій з Державного бюджету України.

Висновок

Як можна бачити із офіційних біографій представників так званої «нової еліти нації» часів Януковича, вони не тільки не втратили посади, а навпаки, досягли успіхів у кар’єрному зростанні.

Крім того, легкість, з якою Максим Степанов приймає у свою команду «побратимів «Партії регіонів» з так званої «Нової еліти нації», дозволяє дійти висновку про продовження ним курсу президента-втікача Януковича, метою якого є подальше розграбування країни.

Якщо припустити те, що вище наведені фігуранти працюють кожен окремо, то можна лише подививуватися, наскільки "живучими" виявилися чиновники «нової еліти - старої епохи» часів Януковича.

Якщо припустити, що вони працюють не самі по собі, і поява Максима Степанова на Одещині не є випадковою, то картина змінюється дуже сильно. Тоді з’являються підстави стверджувати, що новий голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов не випадково вирішив спиратись у своїй діяльності на перевірену часом «еліту нації», зібрану з числа найбільш відданих прихильників «Партії регіонів».

І це недивно, оскільки Марина Зінченко, Олег Муратов та Сніжана Султан на трьох фактично узурпували фінансову систему Одеської області. Зінченко займається розподілом коштів обласного бюджету та у той же час бачить їх розподіл по усіх місцевих бюджетах Одеської області. Султан контролює реальний стан фінансування видатків з місцевих бюджетів Одеської області, а Муратов робить все, щоб «на папері» бюджетне свавілля мало законний вигляд

Принаймні незадовільність ситуації у бюджетній сфері в Одеській області, наявність у кожного з них повноважень для наведення ладу у цій сфері та відсутність буд-яких позитивних змін дозволяє зробити таке припущення.

Тоді стає зрозумілим той безлад з обласним бюджетом у 2017 році, коли 5 липня 2017 року рішенням Одеського окружного адміністративного суду у справі №815/3064/17  по зверненню активістів скасовується бюджет Одеської області на 2017 рік у зв’язку із незаконністю рішення Одеської обласної ради № 355-VII, а не по заяві органу, який повинен контролювати весь бюджетний процес. 

 Яке з припущень є більш вірним– покаже або час, або відповідь нам нададуть компетентні органи.

Хоча не слід повністю виключати можливість майбутньої реінкарнації «Нової еліти нації» зразка 2017 року вже за підписом Порошенка, у списку яких ми знову побачимо «незамінних героїв» даного блогу.

Игорь Елин

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися