Міжнародний музичний фестиваль «Odesa Classics»

Цього літа в Одесі всьоме відбудеться міжнародний музичний фестиваль «Odesa Classics».
Програмою фестивалю класичної музики передбачені концерти з 2 по 11 червня 2021 року та один спеціальний – 24 червня.

Концертні виступи проходитимуть в Одеському національному академічному театрі опери і балету, Великій залі Одеської обласної філармонії, а також Зеленому театрі у Центральному парку культури та відпочинку ім. Т.Г. Шевченка.

Традиційний open-air концерт на Потьомкінських сходах відбудеться 4 червня.

Також у рамках фестивалю пройдуть виступи відомих солістів, безкоштовні для відвідування концерти сучасної української музики, художня виставка «Нонконформісти», Всеукраїнський конкурс юних піаністів імені Серафими Могилевської, культурологічні конференції та майстер-класи провідних музикантів.

У фестивалі цього року беруть участь декілька оркестрів. Поряд з провідними українськими – Національним симфонічним оркестром України (Київ) і Національним Одеським філармонійним оркестром виступатимуть два західноєвропейські камерні колективи – Цюріхський і Брюссельський.

Один з кращих музичних ансамблів світу – Цюріхський камерний оркестр на чолі зі своїм художнім керівником (а також Artist-in-Residence фестивалю Odesa Classics), феноменальним скрипалем Даніелем Хоупом зіграють три концерти. Зокрема, прозвучать романтичні серенади композиторів різних епох і музика Альфреда Шнітке у виконанні Даніеля Хоупа і Олексія Ботвінова.

Фестивальна програма порадує гучними іменами солістів. Швейцарська скрипалька Марія Солозобова зіграє з Національним Симфонічним оркестром України унікальний концерт Б. Юсупова «Голоси скрипки». Вперше приїде до Одеси найпопулярніший молодий європейський піаніст Люка Дебарг, який виконає концерт А. Моцарта. А ось кращий сучасний виконавець німецької вокальної музики Маттіас Гьорне вже одного разу був учасником одеського фестивалю, вразивши нас своєю майстерністю; цього разу він покаже свою культову інтерпретацію циклу Шуберта «Зимовий шлях». Є вже в Одесі свої прихильники і у провідного піаніста Німеччини Себастіана Кнауера, який на цьогорічному фестивалі представить новий погляд на творчість Л. Бетховена у фантазії Араша Сафаяна «This is (not) Beethoven» («Це (не) Бетховен»).

4 червня відбудеться традиційний масштабний концерт на Потьомкінських сходах за участю Національного оркестру України під керуванням Володимира Сіренка. Соліст – народний артист України Олексій Ботвінов. Традиційно в концерті візьме участь переможець щорічного конкурсу юних піаністів імені Серафими Могилевської, який проходить у рамках фестивалю.

Особливою подією стане приїзд видатного письменника сучасності Михайла Шишкіна (Швейцарія), який разом з Олексієм Ботвіновим 7 червня в Зеленому театрі представлятимуть літературно-музичний проєкт про С. Рахманінова.

11 червня відбудеться європейська прем'єра концерту для скрипки, фортепіано та оркестру одного з найбільш затребуваних композиторів сучасності Тан Дуна (Китай – США). Концерт написаний спеціально на замовлення фестивалю ODESA CLASSICS і оркестру Сан-Франціско «New Century Orchestra». Тан Дун – володар безлічі призів і нагород, у тому числі GRAMMY, BAFTA і премії «ОСКАР» за музику до кінофільму «Тигр, що підкрадається, дракон, що зачаївся» (саме на основі її тем написаний новий концерт).
Спеціальний концерт 24 червня дасть легендарний піаніст сучасності Євгеній Кісін.

У рамках фестивалю буде реалізовано ще кілька паралельних проєктів. Програма сучасної української музики включає п'ять безкоштовних для відвідування концертів у Зеленому театрі та Одеському художньому музеї. Будуть представлені: проєкт «Open Opera Ukraine» – «Musica Sacra Ukraine» – партесний вимір»; ансамбль «Alter Ratio» з новою програмою музики українських композиторів; Антоній Баришевський, Золтан Алмаші, Олексій Пєтухов, літератор Олена Андрейчикова.
Художня виставка «Нонконформісти» (куратор – А. Димчук) вразить своїм розмахом у Музеї західного та східного мистецтва (1-23 червня).

У рамках фестивалю відбудеться Четвертий всеукраїнський конкурс юних піаністів імені Серафими Могилевської, в якому візьмуть участь близько 30 юних піаністів віком 11-15 років. Як завжди, творче змагання пройде в стінах Одеського державного музичного ліцею ім. проф. Петра Столярського.

Поділитися

29 листопада 09:00 - 29 листопада 13:00

16 квітня 16:00 - 19 травня 18:00

25 квітня 11:00 - 25 квітня 14:00