Тренінг «Базові навички медіації та відновних практик»

Тренінг «Базові навички медіації та відновних практик»

Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари запрошує правників, чиновників та громадських активістів з південних районів Одеської області взяти участь у тренінгу «Базові навички медіації та відновних практик».

Триденне навчання відбудеться протягом 21-23 серпня 2019 року в Центрі етнографічного, сільського та зеленого туризму Фрумушика Нова (Одеська область, Тарутинський район).

Відбір учасників проводиться на конкурсній основі до 19 серпня 2019 року включно.

Метою практичного навчання є базове ознайомлення з відновними практиками та відпрацювання навичок ведення процедури медіації для вирішення конфліктів. Відновні практики спрямовані на вирішення конфліктних ситуацій та відновлення порушених унаслідок конфлікту відносин його учасників та оточення, відшкодування завданої конфліктом шкоди та зниження ризиків виникнення конфліктів в подальшому.

Медіація –– це метод вирішення спорів та конфліктів за участю спеціально підготовленого посередника – медіатора, з метою досягнення взаєморозуміння і взаємовигідних домовленостей між сторонами. Головною функцією медіатора є комплексне управління процесом переговорів, в ході яких медіатор, як незалежна третя сторона допомагає справедливо вирішити суперечку, враховуючи емоції та потреби обох сторін.

Завдяки участю в тренінгу, його учасники та учасниці дізнаються про конфлікт та отримають практичні навички як його використати в миротворчих цілях; опанують стратегії поведінки в конфліктних ситуаціях в якості миротворця та на практиці спробують примирювати конфліктуючі сторони.

Окремий блок навчання буде приділено медіації – її принципам, перевагам та недолікам, етапам здійснення, а також практичним рекомендаціям щодо застосування в професійній чи громадській діяльності. Оскільки для здійснення медіації дуже важливі комунікативні навички медіатора, багато часу в навчанні відведено для формату рольових ігор та роботі в малих групах. Учасники навчання також моделюватимуть можливі конфліктні ситуації в громаді і обговорюватимуть роль медіатора як посередника між сторонами суперечки.

Навчальна програма тренінгу розпочнеться в місті Татарбунари, де учасники та учасниці навчання познайомляться з роботою Громадського центру правосуддя - мульти-функціональної платформи (правового хабу) для налагодження співпраці між усіма державними та недержавними органами та жителями громади з питань доступу до правосуддя. Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари сприяє поінформованості та покращенню доступу громадян до правосуддя, послуг по наданню правової допомоги й альтернативного вирішення спорів, сприяє розгортанню співпраці судів, установ сектору юстиції та інших органів влади з місцевими мешканцями задля підвищення рівня  суспільної довіри до судової та інших гілок влади.

Після ознайомчої сесії в Громадському центрі правосуддя, учасники навчання будуть централізовано доставлені до Центру етнографічного, сільського та зеленого туризму Фрумушика Нова, де відбудеться основна частина тренінгу. Місце проведення тренінгу обрано не випадково, адже занурення в мультикультурну атмосферу української Бессарабії сприятиме засвоєнню цінностей медіації та відновних практик. Зокрема, мультинаціональну культуру Бессарабії учасники навчання зможуть відчути завдяки традиційній кухні, проживанню в традиційних 2-місних гостьових будинках. У вільний від навчання час учасники тренінгу зможуть побачити національні подвір'я XIX-XX століття Бессарабії (молдавське, українське, російське, болгарське, німецьке, гагаузьке, єврейське), церкву, пасіку, корчму, а також відвідати парк-музей скульптур "Історія Бессарабської землі", парк пам'ятників колишнього СРСР.

Участь в тренінгу безкоштовна. Всі учасники забезпечуються проживанням та харчуванням під час тренінгу, роздатковими матеріалами. Учасникам навчання  відшкодовуються транспортні витрати з (до) м. Татарбунари Одеської області, а також забезпечується трансфер з м. Татарбунари до місця проведення тренінгу. 

Команда учасників тренінгу «Базові навички медіації та відновних практик» складатиме 15 осіб та буде сформована на конкурсній основі. Для участі в конкурсі необхідно заповнити анкету учасника не пізніше 19 серпня 2019 року включно. Про результати відбору, всі учасники, які заповнили анкету, будуть повідомлені 20 серпня 2019 року.

Анкета для заповнення доступна за посиланням

https://drive.google.com/open?id=1Ln_b_IJI7iQgR_VwuYKtQAZqk8gZjtSqUygrFVzuEbQ

Діяльність пілотного Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари здійснюється в рамках проекту «Ефективний доступ до правосуддя в місцевих громадах», який виконується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

 

Поділитися

29 листопада 09:00 - 29 листопада 13:00

01 березня 15:00 - 29 березня 18:00

14 березня 16:00 - 14 квітня 18:00