Ніч музеїв в Одеському художньому

Ніч музеїв в Одеському художньому

Одеський художній музей анонсує програму заходів до святкування Міжнародного дня музеїв 18 травня.
 
В Міжнародний день музеїв Одеський художній готує для відвідувачів майже нічну програму, насичену цікавинками та серйозними розмовами. Вперше в сучасній історії Одеський художній музей відкриється для якнайширшої взаємодії з відвідувачами — запрошують всіх бажаючих до дискусій про майбутнє музею, нададуть можливість спробувати себе у якості гіда, демонструватимуть спеціально відібрані командою музею на свій смак документальні стрічки, обіцяють щиро розповісти про больові точки історії музею та його колекції. Як завжди, в музеї обіцяють забезпечити добру атмосферу, можливість роздивитися експозиції, ба навіть побачити їх з нової точки зору.

Сучасні музеї переосмислюють свою місію і завдання, додають більше інтерактиву, орієнтуючись на громаду, стаючи більш гнучкими. Сучасний музей — культурний центр, платформа, де творчість поєднується зі знаннями, а відвідувачі можуть так само творити, ділитися, впливати. Мабуть, саме тому темою Міжнародного дня музеїв у 2019 році обрано: «Музеї як культурні хаби: майбутнє традицій».

Програма заходів:

18:00 – 21:00 Доповіді-дискусії на тему «Українські музеї, їх колекції — проблеми, больові точки, шляхи пошуку виходу на прикладі Одеського художнього музею».

Перший блок:
Гендерна проблематика у музейному просторі. Як музеї мають працювати з цією темою, як осмислювати минуле, як презентувати цю тему через належні їм колекції. 

Другий блок:
Націоналізація колекцій, колоніальне минуле. Колоніальне минуле — чи то проблематика українських музеїв. Як сучасним українським музеям працювати з сумнівним/трагічним провенансом експонатів: націоналізація приватних зібрань, закупівлі 1932–1933, 1937–1938, контрибуційні післявоєнні надходження. 

Третій блок:
Культурна спадщина — чи має вона національність? Як музеї перебудовувають радянські експозиції, що робити з імперською спадщиною, як презентувати витвори мистецтва з «сумнівним ідеологічним навантаженням».

Паралельно, в одній з залів можна буде попрактикувати Mindfulness. Представники Mindspot під час 20-хвилинних сессій навчатимуть поєднувати мистецтво з практиками споглядання в музеї. Учасники отримають шанс переконатися, що насправді картини не такі вже й статичні, на них — справжній рух.

21:00 – 23:00 Фанатські екскурсії Одеським художнім музеєм
Команда музею запрошує всіх бажаючих підготувати та провести свою особисту екскурсію музеєм. Ніяких обмежень з тематики/проблематики. Обмеження за тривалістю: не довше 30 хвилин. Обмеження за віком: заявки приймаються від осіб 12+. Заявити своє бажання провести екскурсію та задекларувати її тему необхідно до 10 травня.

18:00 – 23:00 Марафон документальних стрічок про минуле та майбутнє музеїв

Лише цього вечора можна буде побачити в стінах музею проект Юлії Бєляєвої «Трансформація». Для проекту були відскановані понад 50 скульптурних груп дрібної пластики радянського періоду, більшість з яких є досить типовими і розповсюдженими. Опинитися в віртуальному музеї дематеріалізованої дрібної пластики відвідувач зможе завдяки сучасним технологіям.

Участь в усіх заходах (з 18:00 до 23:59) безкоштовна.

 Музей 18 травня відкриється о 14:00 і до 18:00 працюватиме в звичайному режимі.

Поділитися

29 листопада 09:00 - 29 листопада 13:00

16 квітня 16:00 - 19 травня 18:00

17 квітня 10:00 - 19 квітня 17:00