Виставка Оксани Стратийчук «МОКУЛІТО»

Виставка Оксани Стратийчук «МОКУЛІТО»

Одеський художній музей

Виставка Оксани Стратийчук «МОКУЛІТО»

30 березня – 22 квітня 2018 г

Киянка Оксана Стратійчук — визнаний віртуоз графічних технік, її офорти й літографії добре знані в Україні, хоча у Одесі вона виставляється вперше. Впродовж останніх років художниця проводить творче дослідження техніки мокуліто — оригінального японського методу плоского друку. О. Стратійчук — перший український графік, який працює у цій техніці.

«Оксана Стратійчук переконливо демонструє, що різні графічні техніки й класичний чорно-білий друк цілком підходять для милування природою і речами. Тим-то роботах художниці доволі виразно проглядає такий собі дзен-буддистський підхід до самого процесу споглядання речей, а відтак і до зображення: коли у одній квітці бачиш усі квіти всесвіту і сам всесвіт, а крапля води вміщає усі дощі та усі океани», — пише мистецтвознавець Катерина Липа. 


Мокуліто — техніка плоского друку, яка була винайдена в Японії наприкінці ХХ століття і полягає у використанні фанери у якості друкарської поверхні. Основний рисунок наноситься на дошку за допомогою літографських матеріалів, але можна також використовувати прийоми гравюри, поєднуючи ефекти плоского друку з високим. На відбитку виразно проявляється текстура деревини, що також збагачує зображення. 
Знайомство із технікою мокуліто в рамках нової виставки Оксани Стратійчук не обмежиться лише відбитками з графічних форм — самі форми також увійдуть до експозиції. Уквітчані листи фанери, які під тиском друкарського верстата віддають своє зображення паперу, дозволяють не тільки подивитись на графічне мистецтво із іншого — прикладного — боку, але й претендують на самостійну художню вартість. До експозиції увійдуть твори, виконані протягом 2014–2018 років.

Відкриття 30 березня 2018 р. о 15:00

Поділитися

29 листопада 09:00 - 29 листопада 13:00

16 квітня 16:00 - 19 травня 18:00

25 квітня 11:00 - 25 квітня 14:00