Презентація звіту "Безгромадянство, дискримінація та маргіналізація ромів в Україні"

Презентація звіту "Безгромадянство, дискримінація та маргіналізація ромів в Україні"

У понеділок 24 вересня з 10:00 у конференц-залі 6 готелю "Гагаринн" відбудеться презентація звіту "Безгромадянство, дискримінація та маргіналізація ромів в Україні".

Одним з проектів, що реалізуються Громадською організацією «Десяте Квітня» у співробітництві з міжнародними неурядовими організаціями є адвокація безгромадянства ромів в Україні. В рамках цього проекту 24 вересня 2018 року відбудеться презентація доповіді по результатам дослідження щодо безгромадянства ромів в Україні, його причин та можливих шляхів подолання, що проводилось організацією у період з 2016 по 2017 рр. у рамках спільного проекту Європейського центру з прав ромів (ERRC), Європейської мережі з безгромадянства (ENS) та Інституту з безгромадянства та включення (ISI).


Хоча загалом дискримінація та маргіналізація ромського населення в Україні вже привернули увагу, рівень обізнаності та інформованості щодо їх безгромадянства, якими є його причини та чи призводить це до додаткового дискримінаційного впливу на права ромів, залишається низьким. Звіт спирається на польові дослідження, здійснені в 2016-2017 роках, та розглядає зв'язок між безгромадянством та дискримінацією, з якою стикається громада ромів в Україні. Він підкреслює важливість визнання та вирішення проблеми прямої та непрямої дискримінації, з якою стикаються роми, протистояння упередженому ставленню та стереотипам, які порушують принцип рівності. Звіт також розкриває різні виклики, які можна вирішити завдяки підвищенню рівня обізнаності, прийняття необхідних законодавчих та політичних заходів та дослідженню упередженого відношення, з яким стикаються роми при зверненнях до державних органів.

Метою проведення даної презентації є обговорення проблеми безгромадянства ромів з представниками державних органів та правозахисних організацій, а також напрацювання загального підходу до надання допомоги ромам без громадянства у процесі їх документування. Захід відбудеться у понеділок, 24 вересня, у конференц-залі готелю «Гагарінн» з 10:00 до 17:30

До участі у заході буди запрошені представники держаних органів України, в тому числі Уповноваженого ВРУ з прав людини, Головного управління Державної міграційної служби України в Одеській області, Головного територіального управління юстиції в Одеській області, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Служби у справах дітей Одеської міської ради, Служби у справах дітей та Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації, неурядових правозахисних організацій, активісти та журналісти. Також у заході візьме участь юрист Європейського центру з прав ромів Сенада Салі. Після проведення презентації доповідь буде опублікована на офіційному веб-сайті Громадської організації «Десяте Квітня», а примірники розіслані до центральних апаратів державних органів та по партнерських організаціях по всій Україні.

Поділитися

29 листопада 09:00 - 29 листопада 13:00

01 березня 15:00 - 29 березня 18:00

14 березня 16:00 - 14 квітня 18:00