Прес-конференція «Чи торкнеться реформа одіозних одеських суддів?»

Прес-конференція «Чи торкнеться реформа одіозних одеських суддів?»

26 червня (вівторок) об 11.00 в прес-центрі Paritet (Фонтанська дорога, 51) відбудеться прес-конференція «Чи торкнеться реформа одіозних одеських суддів?»

Спікери:         
Карташов Артем, юрист,

Оксюта Вадим, адвокат, 

Козьма Григорій, журналіст

В Україні триває судова реформа, в рамках якої відбувається процес кваліфікаційного оцінювання суддів, завданням якого є очищення судової системи від недоброчесних суддів. На даний момент процедуру у Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) майже пройшла перша тисяча суддів, вірніш, 999 суддів. Проте, з 26 березня з процесу оцінювання суддів вийшла Громадська рада доброчесності, яка відповідно до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» якраз і була створена для сприяння ВККС у встановленні відповідності судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики і доброчесності.

ВККС продовжило проводити оцінювання суддів без Громадської ради доброчесності, але ці результати навряд чи можна назвати очищенням судової системи, адже серед перших 898 суддів, які пройшли співбесіду із членами ВККС, сьогодні звільнено лише 26, що складає менш як 3%. Здебільшого невпевнені пояснення суддею походження своїх статків повністю влаштовує членів ВККС, а інколи це питання навіть не піднімається.

Водночас, на початок липня 2018 року заплановано співбесіду ВККС з головами 2-х одеських апеляційних судів – адміністративного та господарського. А вже 15 червня Національне агентство з питань запобігання корупції прийняло рішення про проведення повної перевірки електронних декларацій, які були подані 3 суддями Одеського апеляційного адміністративного суду, в тому числі головою цього суду. Чи буде враховувати Вища кваліфікаційна комісія суддів цей факт при проведенні співбесіди та чи встигне НАЗК здійснити перевірку до проведення співбесіди?

Поділитися

29 листопада 09:00 - 29 листопада 13:00

16 квітня 16:00 - 19 травня 18:00

17 квітня 10:00 - 19 квітня 17:00