03 травня 2024 р. 16:57

За участь у проведенні псевдореферендуму жителька Херсонщини отримала строк за ґратами

Фото ілюстративне: nv. ua

(Фото ілюстративне: nv. ua)

До п'яти років ув'язнення за участь у проведенні псевдореферендуму засуджено жительку Херсонщини.

Про це повідомили в пресслужбі Херсонської обласної прокуратури.

У дописі відомства йдеться про те, що за підтримання публічного обвинувачення прокурорами Олешківської окружної прокуратури суд визнав жительку регіону винною у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Їй призначено покарання – позбавлення волі строком на 5 років із конфіскацією майна. Також її позбавлено права обіймати посади в органах державної влади і місцевого самоврядування та займатися діяльністю, пов’язаною із виборчим процесом строком на 10 років. 

Зазначається, що прокурори довели, що у вересні 2022 року 51-річна засуджена брала участь у роботі так званої "виборчої комісії", створеної для організації та проведення псевдореферендуму на тимчасово окупованій території Херсонського району. У супроводі озброєних представників рф жінка здійснювала подворовий обхід жителів сіл Благодатне, Клапая та Киселівка, видавала "бюлетені" та закликала ставити позначки у них. Вела облік громадян, які "віддали" свій голос.

До набрання вироку законної сили, жінка утримуватиметься під вартою.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими ГУ Нацполіції в Херсонській області.

Раніше повідомлялось про те, що підозрюються двоє жителів регіону, які залучали жителів Херсонщини до участі у псевдореферендумі. За даними слідства, підозрювані у вересні 2022 року добровільно увійшли до складу так званих "дільничних виборчих комісій", які готували проведення псевдореферендуму на території окупованих населених пунктів Бериславського та Скадовського районів.

Також СБУ затримала майже 10 членів виборчої комісії окупантів на Херсонщині.

Володимир Шкаєв

Поділитися