30 квітня 2024 р. 19:58

Священика з Криму оголосили в розшук

Фото: прокуратура АР Крим та м. Севастополя

(Фото: прокуратура АР Крим та м. Севастополя)

Судитимуть окупаційного протоієрея Сімферопольської та Кримської єпархії УПЦ (МП)

Про це повідомили в пресслужбі прокуратури АР Крим та м. Севастополь.

У дописі відомства йдеться про те, що прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно окупаційного протоієрея Сімферопольської та Кримської єпархії УПЦ (Московського патріархату). Йому інкриміновано пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України) та загрожує до 12 років позбавлення волі.

Встановлено, що з 2014 року обвинувачений активно підтримує окупаційну владу в якості "керівника відділу Сімферопольської та Кримської єпархії по взаємодії з зс рф, правоохоронними органами та іншими силовими структурами". Після повномасштабного вторгнення громадянин України очолив "Спеціальний гуманітарний центр Кримської митрополії", метою якого є збір матеріальних ресурсів для армії ворога під виглядом "благодійної допомоги". 

"У період 2022-2023 років обвинувачений, будучи настоятелем церкви в м. Сімферополі, організував та провів у ній низку "зборів" для потреб військових формувань міноборони рф: засобів захисту, маскувальних сіток, екіпірування, опалювальних приладів тощо. У подальшому ним спільно з працівниками зазначеного центру здійснено понад сто поїздок з "гуманітарною допомогою" на тимчасово окуповані території Донецької, Херсонської та Запорізької областей, у ході яких військовослужбовцям зс рф передавались зібрані матеріальні ресурси", - розповіли у пресслужбі.

У відомстві зазначили, що також "священник" систематично організовує релігійні заходи у Криму, де просуває проросійські наративи та закликає кримчан підтримувати збройну агресію проти України. За "заслуги" перед окупантами нагороджений медаллю міноборони рф "за веру и служение отечеству".

Оскільки обвинувачений переховується від правоохоронних органів на тимчасово окупованій території півострова, його оголошено в розшук. Наразі судом щодо нього обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Раніше повідомлялось про те, що через допомогу окупантам трьом волонтерам з Криму загрожує до 12 років позбавлення волі.

Також за пособництво державі-агресору судитимуть помічницю "депутата з Криму".

Володимир Шкаєв

Поділитися