07 травня 2024 р. 14:27

Суд вирішить долю одного з організаторів виборів на окупованій частині Херсонщини

Фото: Херсонська обласна прокуратура

(Фото: Херсонська обласна прокуратура)

Судитимуть жителя Нової Каховки, який брав участь в організації та проведенні "виборів" на окупованій Херсонщині.

Про це повідомили в пресслужбі Херсонської обласної прокуратури.

У дописі відомства йдеться про те, що прокурори Каховської окружної прокуратури затвердили та скерували до суду обвинувальний акт стосовно жителя Нової Каховки за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Так, слідством встановлено, що 42-річний обвинувачений у березні 2023 року добровільно погодився на призначення його "членом виборчої комісії Херсонської області І скликання" - органу, створеному незаконною владою для організації та проведення псевдовиборів на території окупованої Херсонщини. Чоловік брав участь у роботі комісії, що працювала в окупованому Генічеську. Він перевіряв правильність складання протоколів представниками "територіальних виборчих комісій". Підозрюваний фіксував наслідки "голосування" та остаточно підраховував відсотки голосів, відданих за ворожі політичні партії. 

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося ГУ Нацполіції в Херсонській області.

Раніше повідомлялось про те, що до п'яти років ув'язнення за участь у проведенні псевдореферендуму засуджено жительку Херсонщини. Прокурори довели, що у вересні 2022 року 51-річна засуджена брала участь у роботі так званої "виборчої комісії", створеної для організації та проведення псевдореферендуму на тимчасово окупованій території Херсонського району. У супроводі озброєних представників рф жінка здійснювала подворовий обхід жителів сіл Благодатне, Клапая та Киселівка, видавала "бюлетені" та закликала ставити позначки у них. Вела облік громадян, які "віддали" свій голос.

Також підозрюються двоє жителів регіону, які залучали жителів Херсонщини до участі у псевдореферендумі. За даними слідства, підозрювані у вересні 2022 року добровільно увійшли до складу так званих "дільничних виборчих комісій", які готували проведення псевдореферендуму на території окупованих населених пунктів Бериславського та Скадовського районів.

Володимир Шкаєв

Поділитися