01 травня 2024 р. 11:58

Окупанти форсують будівництво альтернативної залізниці до Криму

Фото ілюстративне: GETTY IMAGES

(Фото ілюстративне: GETTY IMAGES)

Залізниця, яку окупанти будують через Мелітополь до Криму, може частково запрацювати вже у травні

Так, радник мера окупованого Маріуполя Петро Андрющенко в ефірі телемарафону допустив, що росія вже у травні може завершити будівництво першої гілки залізниці біля Маріуполя. За його словами, наразі окупанти у прискореному темпі будують та встановлюють біля дороги захисні споруди, - повідомляє ІА «Кримський вітер».

У дописі йдеться про те, що зрозумівши, що керченський міст – єдина гілка постачання окупантів на півдні України – наразі вразливий, окупанти взялися за так зване покращення логістики. Наразі вони намагаються побудувати залізниці у Крим з Таганрогу і Ростова через Маріуполь, Бердянськ, Мелітополь та Генічеськ. Шлях прокладається вздовж Азовського моря. Цим загарбники переслідують одразу дві цілі: створити додатковий коридор постачання у випадку знищення Кримського моста, і полегшити логістику на окупованих територіях півдня і сходу України.

Як пояснив заступник голови Бердянської райради Віктор Дудукалов, вздовж моря не було залізниці, Бердянськ "був тупиком". З'єднати схід і Крим можна було північніше.

"А північніше – це означає, що HIMARS дістане набагато простіше. Тому противник намагається приховати цю залізницю якомога далі в тил", – додав він.

Видання додає, що своєю чергою окупанти активно вихваляються залізницею, розповідаючи про її недосяжність для українського озброєння. Вони також рекламують цей шлях як основу для подальшого наступу.

Раніше повідомлялось про те, що нова залізниця в Крим є елементом логістичної підготовки росії до нового наступу навесні 2025 року. Таких висновків дійшов науковий співробітник Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень Майкл Кларк.

Також йшлося про те, що залізниця, яку російські окупанти будують на тимчасово захопленій території півдня України до Криму, є важливою ціллю для українських військових.

Володимир Шкаєв

Поділитися