03 лютого 2024 р. 20:04

Брали участь в організації псевдореферендуму: на Херсонщині чоловіка та жінку підозрюють у колабораціонізмі

Фото: Херсонська обласна прокуратура

(Фото: Херсонська обласна прокуратура)

Двох жителів Херсонської області, які брали участь в організації та проведенні псевдореферендуму, підозрюють у колабораційній діяльності. Наразі їм заочно оголошено про підозру.

Про це повідомила Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, 31-річний підозрюваний підтримав окупантів у проведенні псевдореферендуму щодо виходу Херсонщини зі складу України та приєднання до рф. Чоловіка призначили членом "дільничної виборчої комісії", яка діяла на території одного з районів обласного центру. У складі мобільної групи чоловік здійснював прийом виборців, видавав бюлетені та перевіряв відповідність до списків жителів Херсона

Інша підозрювана, 49-річна жителька області, за аналогічних умов приєдналася до "дільничної виборчої комісії", яка працювала на території села Чорнобаївка. Жінка здійснювала подворовий обхід жителів, пропонувала поставити потрібну позначку у бюлетені.  

За процесуального керівництва Херсонської обласної та Олешківської окружної прокуратур чоловіку та жінці заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України). 

Також судитимуть "заступницю голови ДВК" у Борозенськом за участь в організації та проведенні псевдореферендуму на Херсонщині.

Наразі обвинувачена утримується під вартою, де очікуватиме на вирок суду. Також у рамках кримінального провадження на її майно, вартістю майже 700 тис. грн, накладено арешт. 

Раніше повідомлялось про те, що завершено розслідування стосовно жительки Херсонщини, яка організовувала псевдореферендум у селі Шевченко.

Ірина Глухова

Поділитися