17 листопада 2023 р. 19:25

Вийшло в рейс судно, атаковане російською ракетою в порту Одещини

Фото: Marine Traffic

(Фото: Marine Traffic)

Судно Kmax Ruler, атаковане російською ракетою в Одеському порту 8 листопада, вийшло в рейс. Компенсації з фонду страхування військових ризиків судновласник не запитував.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков на "Інфраструктурному дні 2023", організованому Європейською Бізнес Асоціацією в Києві в п'ятницю, передає Interfax-Україна.

"Судно вийшло з українських територіальних вод, уже перебуває десь або в Румунії, або в болгарських водах. Воно завантажене, вийшло в рейс", - сказав Васьков.

Він уточнив, що по компенсацію до фонду військових ризиків, який є в Україні з 2023 року, судновласники не зверталися.

"Судно, за нашою інформацією, мало класичний страховий пакет, що покриває військові ризики", - сказав заступник міністра.

Нагадаємо, 8 листопада російські військові запустили керовану авіаційну ракету Х-31П по Одеській області та поцілили у цивільне судно під прапором Ліберії. У момент удару судно заходило у один з українських чорноморських портів.

Внаслідок удару загинув лоцман, громадянин України Сергій Сурін, також 3 члени екіпажу - громадяни Філіппін - поранені, один з них ушпиталений. Ще один працівник порту отримав поранення.

Розвідка Великої Британії дійшла висновку, що російський пілот поцілив протирадіолокаційною ракетою по судну під прапором Ліберії в одному з портів Одеської області через погану тактику застосування зброї.

"Цілком можливо, що ракета Х-31П, запущена з повітря, за відсутності сигнатури військового радара, була націлена на радар цивільного судна. Якщо це так, то це свідчить про погану тактику застосування зброї з боку російського пілота", – йдеться в огляді.

Сергій Лозовський

Поділитися