21 жовтня 2023 р. 14:39

В Україну повернули чотирьох дітей з Херсонщини, які були депортовані росією

Фото: Дмитро Лубінець/ telegram

(Фото: Дмитро Лубінець/ telegram)

В межах реалізації затвердженого плану дій Президента Bring Kids Back UA вдалося повернути ще чотирьох українських дітей з Херсонщини. Раніше вони були незаконно депортовані росією.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Це 17-річна дівчина та троє хлопчиків – шести, трьох та дев’яти років. Вони вже вдома, разом зі своїми рідними. У кожного з них є власна історія. Їх мають чути у різних країнах світу, щоб мати справжнє уявлення про злочини росії, - йдеться в повідомленні.

Відомо, що родина проживала на території Херсонської області, а з початком війни мати-військовослужбовиця перейшла в розпорядження військової частини та пішла захищати Україну. Її неповнолітній син залишився вдома з бабусею і дідусем.

Фото: Дмитро Лубінець

Тоді росія окупувала частину Херсонщини. Мати не могла евакуювати сина, потрапила в полон. Згодом жінку вдалося звільнити, вона почала шукати свого сина і їй вдалося його знайти та повернути з родичами.

Також до початку війни, ще один хлопчик, маючи вроджені проблеми зі здоров’ям, перебував у закладі на Херсонщині, де його готували до операції в Охматдиті. 

Через вторгнення рф батькам дитини довелося евакуюватися, а хлопчик потрапив в окупацію. Разом з іншими дітьми його примусово вивезли до Криму. І зараз, після тривалої розлуки, родина разом.

Ще один хлопчик опинився у Брянський області, у дитячому будинку. Його бабуся не здавалася та шукала дитину, яка зараз вже з нею. 

Фото: Дмитро Лубінець

В повідомленні зазначили, що таких історій дуже багато. Окупанти викрадають дітей, проводять примусову русифікацію, приховують факти всиновлення росіянами. 

Перед цим, 9 жовтня ще дев'ять дітей з тимчасово окупованої території Херсонщини вдалося повернути до України.

Також відомо про те, що з 1 вересня на Херсонщині навчатися в освітніх закладах України змогли ще 11 дітей, яких вдалося повернути додому після незаконного вивезення окупантами. 

Тетяна Каптур

Поділитися