09 липня 2023 р. 16:03

В Одесі провели благодійний захід на підтримку зниклих безвісти військових моряків

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

 Благодійний захід на підтримку зниклих безвісти військових моряків патрульного катера "Слов'янськ", десантно-штурмового катера "Станіслав" та інших українських військовополонених.

Як розповіла кореспондентці Інтента, мати одного зі зниклих матросів зі "Слов'янська" Тетяна Шерішоріна, родичі впевнені, що моряки з катера могли потрапити у полон, адже їх не знайшли на місці затоплення катера ані живими, ані мертвими. 

"В ніч з 2 на 3 березня 2022 року катер відправили на бойове завдання. Він охороняв Одесу з моря. 3 березня пообіді його атакував літак. Ракета влучила у правий борт та машинне відділення. Катер швидко затонув. Вісім членів екіпажу змогли врятувати, а 11 зникли безвісти й серед них мій син", - розповіла Тетяна.

12 березня того ж року вночі українські водолази спускалися на місце затоплення катера, щоб підняти тіла, але жодних тіл або решток не знайшли. 

"Це й не тільки це дає нам право думати, що хлопці могли врятуватися та потрапити у полон. Там могла під час затоплення утворитися повітряна подушка, що могла дати змогу хлопцям вибратися", - зазначила мати моряка. 

Тетяна Шерішоріна також зазначила, що зараз якісь пошукові операції на місці зникнення моряків неможливі через постійне перебування у небі росйських літаків. 

  Тетяна та інші матері, дружини та родички матросів організували цей захід задля підтримки хлопців, а Міський сад в центрі обрали, бо це знакове місце.

"Мій син та я - ми одесити. Моя дитина та я живемо тут. Мій син любив гуляти тут із дівчиною. Мені важливо, щоб Україна знала, що ми чекаємо на своїх моряків та шукаємо їх", - наголосила вона.

Зібрані гроші планують витратити на обладнання для 126 бригади територіальної оборони де служить молодша сестра Тетяни.

"Слов'янськ" - патрульний катер типу "Айленд" B-серії, побудований для Берегової охорони США. 27 вересня 2018 року був переданий Україні. Бортовий номер P190, названий на честь міста Слов'янськ у Донецькій області.

3 березня 2022 року був потоплений літаком Російської Федерації внаслідок влучання крилатої ракети "повітря-земля".

Дружина захисника Маріуполя - Юлія розповіла, що її чоловік потрапив у полон 4 квітня. Вона точно знає, що її чоловік живий, адже нещодавно на обмін потрапив військовий, який був ув'язнений в одній камері з її чоловіком.    

"Станіслав"- броньований десантно-штурмовий катер, другий катер проєкту 58503 "Кентавр-ЛК". Близько 10:30 ранку 7 травня 2022 року під час штурму острова Зміїний за 20 метрів від острова десантно-штурмовий катер "Станіслав" був уражений російською ракетою, випущеною з літака, і затонув. Ракета класу "повітря-земля" влучила в машинне відділення, після чого впродовж 20 секунд катер пішов на дно глибиною близько 20 метрів. Трьох членів екіпажу вдалося врятувати, а п'ятеро зникли безвісти

Кирилл Бойко

Поділитися