29 грудня 2023 р. 18:50

На Одещині почастішали випадки незаконного перетину кордону

Фото: Ігор Домущей/ Скріншот з відео

(Фото: Ігор Домущей/ Скріншот з відео)

У цьому році в Одеській області зросла кількість випадків незаконного перетину кордону. Переважну більшість таких порушників становили чоловіки призовного віку, які намагалися уникнути мобілізації. 

Про це повідомив керівник Одеської обласної прокуратури Ігор Домущей під час брифінгу в Ukraine Media Center Odesa.

За його словами, протягом цього року на Одещині зафіксували майже на 50% більше випадків незаконного переправлення через кордон військовозобов'язаних. До суду направлено 97 обвинувальних актів цієї категорії, з яких три щодо організованих злочинних груп.

Загалом з початку вторгнення прокурори скерували до суду:

  • 27 обвинувачень за фактами державної зради, з них ухвалено 10 вироків;
  • 77 обвинувачень за колабораційну діяльність, з них ухвалено 75 вироків;
  •  4 обвинувачення за пособництво державі-агресору, з них ухвалено два вироки;
  •  13 обвинувачень за несанкціоноване поширення інформації, з них ухвалено 10 вироків;
  •  143 обвинувачень за фактами виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України, з них ухвалено 117 вироків.

25 грудня Кабінет Міністрів України, як суб’єкт законодавчої ініціативи, зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" за номером 10378.

Варто зазначити, що в законопроєкті вказано 18 комітетів Верховної Ради, тобто документ винен пройти узгодження в кожному з них, а тільки потім його буде винесено на перше читання, де вже у пленарному читанні можуть ще додаватися правки.

Ірина Глухова

Поділитися