29 вересня 2023 р. 12:48

МАГАТЕ ухвалило резолюцію з вимогою негайно повернути ЗАЕС під контроль України

Фото: МАГАТЕ

(Фото: МАГАТЕ)

Генеральна конференція МАГАТЕ схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної станції під повний контроль України. Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Під час 67-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ 69 країн підтримали резолюцію щодо ядерної безпеки в Україні. Резолюцію запропоновано Канадою, Фінляндією та Коста-Рікою.

Резолюція закликає Російську Федерацію до негайного виведення всього військового та іншого неуповноваженого персоналу із ЗАЕС і повернення станції під повний контроль компетентних органів України відповідно до наявної ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання України.

Міністр енергетики Герман Галущенко зазначив: "Ми вдячні нашим партнерам, кожній країні за голос на підтримку дотримання гарантій забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. Прийняття України до Ради керуючих МАГАТЕ, а також ухвалення резолюції, яка закликає до повернення нашої ЗАЕС під контроль України - доказ того, що цивілізований світ - з нами".

Запорізька атомна електростанція - це найбільша АЕС у Європі і наразі, з початку березня 2022 року вона перебуває в окупації.

Під час інтерв’ю генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко, який очолив оборону Миколаївщини ще на початку відкритої агресії росії в Україні зазначив, що "якщо росіяни підірвуть Запорізьку АЕС, світ не буде просто спостерігати".

Раніше ми писали, що на реконструкцію Південноукраїнської АЕС планують витратити понад триста мільйонів. За ці кошти планується провести модернізацію системи внутрішньореакторного контролю енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС.

Також Південноукраїнська АЕС планує завершити будівництво Ташлицької ГАЕС в районі розташування атомної електростанції. Рівень Олександрівського водосховища можуть підвищити до позначки 16,9, або 20,7 метра. 

Сергій Лозовський

Поділитися