27 червня 2023 р. 17:29

Коливання Дніпра у Херсоні відповідають природним

Фото: пресслужба ДСНС України

(Фото: пресслужба ДСНС України)

На ранок 27 червня на р. Дніпро у створі поста "Херсон" рівень води після підриву греблі Каховської ГЕС увійшов в природнє русло, коливання рівня відповідають природним коливанням цієї пори року.

Як повідомили в пресслужбі ДСНС України, підтопленими залишаються два населені пункти (два будинки) на правому березі р. Дніпро.

Протягом минулої доби рятувальниками відкачано 17 тис. 600 тонн води з 78 підвалів та будинків, з початку робіт - понад 301 тис. 8 тонн води з 867 будинків та підвалів.


Фото: пресслужба ДСНС України

Минулої доби підвезено 63 тонни води, з початку робіт – 798 тонн води.

А також доставлено понад тонну та 100 кг продуктів харчування, з початку робіт - понад 80 тис 920 кг продуктів харчування та речей першої необхідності.

Також, як повідомили в пресслужбі Херсонської ОВА, фахівці продовжують досліджувати, як підрив Каховської ГЕС вплинув на стан довкілля. Зокрема щодня відбираються проби води для аналізу.

У ріці Кошовій у 1,44 раза перевищено норму завислих речовин, у 2,5 раза - заліза загального, в 1,25 - нітратів.

Розчинений кисень складає 6,30 мг/дм3, що відповідає нормі. Нафтопродуктів у водоймі не виявлено.

Для аналізу води нижньої течії Інгульця проби відібрали поблизу Дар’ївки. Результати зафіксували перевищення гранично допустимої концентрації завислих речовин - у 1,6 раза, хлоридів - у 1,1 раза, сульфатів - у 2,4 раза, заліза загального - у 2,4 раза. Нафтопродуктів не виявлено. Розчиненого кисню менше за норму - 3,30 мг/дм3.

Проби з верхньої течії Інгульця відібрані поблизу Великої Олександрівки. У воді в 1,84 раза перевищено кількість завислих речовин, у 2,9 раза - хлоридів, у 9 раз - сульфатів, у 1,6 раза - заліза загального. Нафтопродуктів не виявлено. Розчинений кисень відповідає нормі.

На  26 червня у р.  Дніпро  у  створі  поста  "Херсон",  спостерігалося   поступове   збільшення рівня води та перевищувало норму на 4 см (з початку доби рівень збільшився на 2 см). 

Середній рівень нижнього б’єфу біля греблі Дніпровської ГЕС дорівнює 12,88 м БС.

У створі поста Херсон рівень води станом на ранок 26 червня становив - 0,33 м БС. На рівні Херсона річка повернулась до рівня води до підриву.

Володимир Шкаєв

Поділитися