02 січня 2024 р. 21:41

В Одеській області встановили три тисячі базових станцій мобільної мережи

Фото: Depositphoto

(Фото: Depositphoto)

З урахуванням минулих блекаутів та перебоїв у роботі мобільних операторів у 2023 році, проведено попередню роботу з провайдерами мобільного зв'язку на випадок критичних ситуацій. 

Як повідомляє Ізмаїльська районна державна (військова) адміністрація, забезпечено готовність мобільних операторів для безперебійного забезпечення зв'язком населення та об'єктів критичної інфраструктури. У Одеській області на сьогодні функціонують 2 тисячі 852 базові станції з участю усіх провідних мобільних операторів: "Київстар", "Водафон", "Лайфселл" та "Інтертелеком".

Спільно з програмою "Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади" (EGAP) була розроблена Регіональна програма цифрової трансформації Одеської області на 2024-2026 роки, яка наразі погоджена Міністерством цифрової трансформації.

Ще однією ініціативою є підписання меморандумів про співробітництво між Одеською обласною державною (військовою) адміністрацією та компаніями "Ю-Контрол" та "Кларіті АПП" з метою покращення ефективності та інформативності роботи.

Також в рамках стратегічних заходів з підвищення національної безпеки та захисту інформаційного простору була розпочата протидія ворожому телерадіомовленню у прикордонних районах області, що передбачає використання передових технологій для виявлення та аналізу ворожих сигналів та забезпечення надійного переходу національного телерадіосигналу у прикордонних територіях на "Український сигнал".

Здійснено подальше покращення якості супутникового зв'язку шляхом використання системи Iridium, яка відіграє ключову роль у забезпеченні ефективного зв'язку між різними службами критичної інфраструктури. Ця система, заснована на мережі низькоорбітальних супутників, гарантує широке охоплення і надійність зв'язку навіть у складних або важких умовах, де традиційні мережі комунікації можуть бути обмежені чи недоступні. Це особливо важливо для служб критичної інфраструктури, які потребують неперервного зв'язку для координації дій у надзвичайних ситуаціях, таких як природні катастрофи або техногенні аварії. Супутниковий зв'язок системи Iridium забезпечує надійність та доступність комунікаційних каналів, що важливо для оперативних служб при недоступності або непридатності інших мереж зв'язку.

Як повідомлялось раніше, ще рік тому На Одещині не працювало майже половина станцій мобільного зв'язку. Жителі Одеської області відчували проблеми із мобільним зв'язком через те, що в регіоні працювали лише 57,8% від загальної кількості базових станцій мобільних операторів.

Анна Бальчінос

Поділитися