19 січня 2024 р. 23:00

В Одесі судили ухилянта від мобілізації: який вирок

ФОТО: UA.DEPOSITPHOTOS.COM

(ФОТО: UA.DEPOSITPHOTOS.COM)

Суворовський районний суд міста Одеси обрав покарання для військовозобов'язаного за ухилення від призову на службу під час мобілізації.

Суд визнав чоловіка винним і призначив іспитовий строк, сказано у вироку суду від 12 січня 2024 року.

Як зазначили в матеріалах справи,  21 вересня 2023 військово-лікарська комісія визнала чоловіка придатним до служби в ЗСУ.

Чоловік не мав права на відстрочку від призову. У той же день військовозобов`язаний відмовився від призову на військову службу за мобілізацією. Відносно нього був складений акт про відмову та вручена "бойова" повістка про відправлення до військової частини, від підпису про отримання якої він відмовився. У зазначені у повістці дату та час чоловік до військової частини не прибув, не маючи на те законних підстав.

У суді свою вину чоловік визнав і просив суворо його не карати.

Суд врахував, що чоловік вперше вчинив кримінальне правопорушення, має вищу освіту, одружений та має на утримані малолітніх дітей (2012 та 2016 років народження), проте визнав військовозобов'язаного винуватим в ухиленні від мобілізації і позбавив волі на три роки.

При цьому на підставі ч. 1 ст. 75 ККУ чоловіка звільнили від відбування покарання з випробуванням на один рік і шість місяців. На цей вирок може бути подана апеляційна скарга впродовж 30 днів із дня його проголошення.

В Україні запустили онлайн-реєстр військовозобов'язаних чоловіків. У ньому міститимуться основні дані призовників, такі як місце проживання та роботи, адреса, номер телефону, сімейний стан, володіння транспортними засобами.

Такий механізм спростить постановку чоловіків на військовий облік. Про розсилку електронних повісток поки не йдеться, але можливо таку функцію впровадять у майбутньому.

Ірина Глухова

Поділитися