05 лютого 2024 р. 09:08

Співвласники "Будинку Магнера" вимагають скасувати рішення одеського виконкому щодо аварійності пам'ятки

Плакат з перформанса мешканців будинку, влаштованого торік влітку. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Плакат з перформанса мешканців будинку, влаштованого торік влітку. Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

 Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Чайковського-4", що розташований в центрі Одеси в провулку Чайковського звернулись до суду із позовом проти виконавчого комітету міської ради.

Одеський окружний адміністративний суд розпочав провадження за цим позовом.

ОСББ вимагає: визнання протиправним та скасування рішення Виконавчого комітету Одеської міської ради №397 від 23 листопада 2023 року "Про результати обстеження житлового будинку, розташованого за адресою: м. Одеса, пров. Чайковського, 4".

Зазначимо, що після засідання виконкому, 28 листопада 2023 року, депутати-члени постійної комісії з питань планування забудови територій, міського дизайну, архітектури та охорони культурної спадщини вирішили рекомендувати колегам внести будинок у провулку Чайковського, 4 в Одесі до переліку тих, які планують ремонтувати у 2024 році.

Хоча раніше в мерії наголошували, що міська влада не має ремонтувати цей будинок оскільки там створене об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, яке й має цим опікуватись. 

Проте під час засідання комісії мешканці будинку, які були там присутні зазначили, що у переліку, який затвердив раніше виконавчий комітет є будинки за адресами провулок Чайковського, 12, провулок Чайковського, 14 та провулок Чайковського, 18, де також створені ОСББ. 

Окрім того, мешканці стверджують, що до засідання виконкому їхній будинок був у переліку, але потім його виключили. 

У червні 2023 року мешканці будинку в провулку Чайковського, 4 у центрі Одеси влаштували перформанс.

 "Будинок Магнера", входить в історичний центр Одеси та наразі знаходиться під протекцією ЮНЕСКО, розташований у провулку Чайковського, 4, практично на розі з Приморським бульваром.

Пам'ятка є частиною комплексу, який почали будувати наприкінці ХІХ сторіччя. Напочатку XX сторіччя комплекс опинився у володінні одного з членів правління Бесарабсько-Таврійського банку Бориса Магнера, який влаштував тут масштабну реконструкцію із розширенням площ за допомогою надбудови на один поверх та повної зміни зовнішнього декору за проєктом архітектора Леоніда Чернігова.

Квартири у будинку здебільшого здавали в оренду, а після революції 1917 року у ньому оселили представників міської інтелігенції. 

Кирило Бойко

Поділитися