04 квітня 2024 р. 09:59

На Одещині частіше порушують мовний закон ніж у Харкові

Фото: соцмережі

(Фото: соцмережі)

 В Україні постійно моніторять дотримання норм мовного закону. Зібрані дані за три місяці від початку року показують, що найбільше мовного закону не дотримуються у Києві та Одеській області.

Як  повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, протягом першого кварталу 2024 року на його адресу надійшло 596 звернень від громадян щодо порушення мовного закону. З них 197 скарг зафіксовано в столиці, 102 – на Одещині, 73 – на Харківщині. Ще 42 звернення звернень було на Дніпропетровщині, 24 – на Київщині, 13 – на Запоріжжі, по 9 – на Львівщині та на Миколаївщині. 

(Інфографіка Уповноваженого із захисту державної мови)

Найбільше звернень (майже 50%) традиційно стосуються порушень у сфері обслуговування споживачів. Із них 145 - відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 82 - порушень безпосередньо під час обслуговування та 46 - подання інформації про товари та послуги недержавною мовою. 

Мовний омбудсмен відзначив позитивну динаміку у сфері обслуговування. Якщо порівняти, за його словами, ці дані із аналогічним періодом минулого року, то в абсолютних цифрах кількість скарг у цій сфері зменшилася більш ніж удвічі.

"Скажімо, скарг на відсутність української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв в першому кварталі 2023 року надійшло понад 300, а щодо порушень безпосередньо під час обслуговування - 159", - пояснив Кремінь.

Варто додати, що відповідно до норм закону, сайти та сторінки в соціальних мережах мають вестися українською мовою. Зокрема, YouTube, Viber, Telegram-канали тощо. Усі інтернет-сайти та сторінки в соцмережах органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної й комунальної форм власності, ЗМІ, а також компаній мають бути державною мовою.

Іншомовні версії можуть існувати. Однак українська мова повинна мати не менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії та завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні. 

 

Ірина Глухова

Поділитися