23 квітня 2024 р. 12:31

На Херсонщині намагаються повернути у власність держави водосховище вартістю півтора мільярда

Фото: Інтент / Леонід Громов

(Фото: Інтент / Леонід Громов)

Прокуратура вимагає через суд повернути державі водосховище та земельну ділянку вартістю майже 1,5 мільярда гривень на Херсонщині

Про це повідомили в пресслужбі Херсонської обласної прокуратури.

У дописі відомства йдеться про те, що прокурори Генічеської окружної прокуратури звернулися до суду з позовом щодо визнання недійсної додаткової угоди про надання в оренду водного об'єкта та земельної ділянки площею 480 га вартістю майже 1,5 млрд грн та повернення у володіння державі.

Зазначається, що підставою звернення прокуратури до суду стало порушення законодавства при передачі водосховища та земельної ділянки під ним в оренду для рибогосподарських потреб у Генічеському районі Херсонської області. Правочин, який було укладено до повномасштабного вторгнення рф в Україну не погоджено з Державним водним агентством України, без проведення земельних торгів, та за відсутності рішення уповноваженого органу. З метою захисту інтересів держави окружна прокуратура звернулася до суду з відповідним позовом.

Наразі судом відкрито провадження, справу призначено до розгляду.

Раніше повідомлялось про те, що на Херсонщині повідомлено про підозру екскерівнику підприємства, який завдав збитків на понад 5,5 мільйонів гривень. За його вказівкою зруйнували тіло та укоси дамби та технологічну дорогу по ній. За даними слідства, у квітні 2020 року 56-річний керівник товариства з обмеженою відповідальністю двічі намагався отримати розширений дозвіл на право користування землею уздовж колекторно-дренажного каналу для будівництва приватної вітроелектростанції. Маючи відмову від Чаплинського управління водного господарства, субпідрядника про неї чоловік не повідомив. Відтак важкою технікою працівники зняли поверхневий шар ґрунту по гребню дамби. Зруйнували тіло та укоси споруди, технологічну дорогу по ній. Перегородили русло каналу насипом, що перешкоджало скиду води у технологічну водойму

Також йшлося про те, що на Миколаївщині судитимуть голову фермерського господарства за те, що сприяв вибуттю з комунальної власності майже 43 га землі вартістю понад 1,3 млн грн.

Володимир Шкаєв

Поділитися