14 грудня 2023 р. 15:42

В Одесі вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Фото: Одеська мерія

(Фото: Одеська мерія)

Сьогодні українці вшановують ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Подія була започаткована указом президента у 2006 році.

Згадують як саму трагедію 26 квітня 1986 року, так і понад 600 тисяч людей, які боролися з наслідками найбільшої техногенної катастрофи.

У ліквідації аварії та її наслідків брали участь більше 600 тисяч людей. За різними підрахунками більше 25 тисяч з них померли, а більше 165 тисяч стали інвалідами.

Довкола станції створили 30-тикілометрову зону відчуження, площею більше 2,5 тисяч кілометрів.

В Одесі 14 грудня, на згадку про ліквідаторів наслідків Чорнобильської аварії відбулося покладання квітів до пам'ятника «Одеситам-чорнобильцям».

У 2021 році в місті проживало більш ніж 2 400 людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської трагедії та приблизно 1 500 ліквідаторів аварії.

Ми писали, що з початку повномасштабної війни під прицілом російських військових опинились відразу три великі об’єкти атомної енергетики України. Окупанти захопили неробочу Чорнобильську атомну станцію, найбільшу в Європі Запорізьку АЕС і намагались захопити Південноукраїнську атомну станцію.

Українські сили оборони 2 квітня 22-го відбили Чорнобильську АЕС, де зберігаються небезпечні ядерні відходи, а також завадили захопленню Південноукраїнської атомної станції на Миколаївщині. При цьому Запорізька АЕС досі під контролем окупантів.

В межах спеціальної Місії Greenpeace вперше відвідав Одесу, щоб разом із ГО SaveDnipro передати регіональній владі та ДСНС три датчики вимірювання радіаційного фону. Наразі обладнання вже встановлено в Одесі, Тарутині та Южному.

За рівнем радіації в режимі реального часу можна спостерігати на онлайн-карті SaveEcoBot.

Костянтин Неділько

Поділитися