02 вересня 2023 р. 09:21

Суд став на бік митниці у справі про незаконне ввезення 22 тонн креветок під виглядом гумдопомоги

Фото: Державна митна служба

(Фото: Державна митна служба)

Одеська митниця виграла справу в апеляційному суді щодо ввезення майже 22,5 тонни креветок під виглядом гуманітарної допомоги.

Як повідомляє Державна митна служба України, сума штрафу склала 4,9 мільйона гривень з конфіскацією вилучених митницею товарів, – повідомляє Державна митна служба України.

Йдеться про спробу, яку перервали митники на початку жовтня 2022 року. Вантажівка, яка перевозила еквадорські морепродукти, прибула поромом у пункт пропуску "Орлівка». У поданій до митного оформлення декларації, де перелічувалися товари, визнані гуманітарною допомогою, стверджувалося, що цей товар був призначений благодійній організації.

Проте в інвойсі, наданому водієм, зазначалося, що комерційне підприємство, спеціалізоване на імпорті морепродуктів, є одержувачем "заморожених креветок без голів". Під час митного огляду кабіни водія митники виявили ще один пакет документів з відмітками про проходження митних процедур в Румунії.

Отже, виявилось, що ця партія товару фактично була адресована комерційній організації, а не благодійному фонду, який, до речі, офіційно підтвердив, що не замовляв та не очікував морепродуктів з Еквадору. У суді першої інстанції порушника митних правил притягнули до відповідальності та наклали стягнення вигляді конфіскації товару та штрафу у розмірі 100% вартості предметів правопорушення.

Адвокат подав апеляційну скаргу, але Одеський апеляційний суд підтримав рішення суду першої інстанції, залишивши його без змін.

Кирило Бойко

Поділитися