16 вересня 2023 р. 19:06

Постраждалим від підтоплення на Херсонщині та Миколаївщині виплатили понад 80 мільйонів

Фото: Херсонська ОВА

(Фото: Херсонська ОВА)

Жителі Миколаївщини та Херсонщини, які постраждали внаслідок підтоплення через підрив росіянами Каховської ГЕС, отримали понад 84 мільйони гривень.

Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Зауважимо, що шостого червня російський агресор підірвав Каховську ГЕС, внаслідок чого затопило міста Херсонщини, а також деякі населені пункти Миколаївщини. Також підтопило і сам Миколаїв. Позначка досягла 105 см.

Станом на 14 вересня фінансову підтримку отримали жителі цих областей на загальну суму 84,4 млн гривень, - уточнили у відомстві.

Таким чином, держдопомогу вже виплачено 15 879 жителям Херсонщини й 1007 – Миколаївщини. Виплати здійснюються на банківські рахунки або готівкою через Укрпошту. 

Підкреслимо, що жителі Миколаївської та Херсонської областей, які постраждали від підтоплення внаслідок підриву ворогом Каховської ГЕС, можуть отримати одноразову грошову допомогу. Йдеться про виплати від держави у розмірі 5 тисяч гривень. Заяви приймаються до 31 жовтня 2023 року включно.

Так, 6 вересня стало відомо, що збитки для екології від руйнації Каховської ГЕС вже склали близько 1,5 мільярда доларів.

Також відомо про те, що кількість загиблих внаслідок терористичного акту з підривом греблі Каховської ГЕС може бути значно більшою через відсутність перевірених даних з окупованих росією територій.

До того ж підрив окупантами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС.

Зазначимо, що через підрив росіянами Каховської ГЕС 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин опинилися під загрозою загибелі.

Техногенна катастрофа, що виникла внаслідок руйнації окупантами Каховської ГЕС, призвела до того, що назавжди знищені або понівечені 10 бібліотек та п'ять музеїв Херсонщини. Значна частина з цих об'єктів розташовані на тимчасово окупованій території.

Тетяна Каптур

Поділитися