28 червня 2023 р. 11:46

Підрив Каховської ГЕС: ЄС надсилає 500 електрогенераторів із запасів rescEU

Генератори від ЄС. Фото: представництво ЄС в Україні

(Генератори від ЄС. Фото: представництво ЄС в Україні)

Після допомоги, яка вже надавалася Україні через Механізм цивільного захисту ЄС та гуманітарних партнерів, Європейський Союз наразі забезпечить постачання до України 500 електрогенераторів зі своїх запасів rescEU, які розміщені в Польщі, після підриву греблі у Новій Каховці.

Про це 27 червня повідомили у пресслужбі Представництва ЄС в Україні.

Генератори будуть використовуватися для відновлення роботи об’єктів критичної інфраструктури, як-от водонасосних та каналізаційних станцій у постраждалих районах півдня України. Генератори мають різну загальну потужність від 12,5 кВА до 1100 кВА. Загальна вартість обладнання становить 16 мільйонів євро.

Комісар ЄС з управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич сказав: "Руйнування греблі у Новій Каховці стало черговим зухвалим ударом з боку Росії по критично важливій цивільній інфраструктурі, який має катастрофічні наслідки як для довкілля, так і для місцевих громад. Було знесено цілі села, люди залишилися без доступу до води та світла. В рамках екстреного реагування на цю катастрофу ми мобілізуємо наші стратегічні резерви rescEU, розміщені в Польщі, щоб забезпечити постачання 500 електрогенераторів до України. Я також хочу подякувати всім європейським країнам, які негайно запропонували допомогу Україні через Механізм цивільного захисту ЄС. Ми продовжуємо працювати пліч-о-пліч з українською владою, надаючи екстрену допомогу постраждалому населенню стільки, скільки це буде необхідно".

Прорив греблі Каховської ГЕС спричинив вихід паводкових вод з найбільшого у світі водосховища, змиваючи села, знищуючи сільськогосподарські угіддя та погіршуючи і без того жахливу гуманітарну ситуацію на півдні України, внаслідок чого багато громад залишилися без доступу до води, електроенергії та житла.

Відомо, що на Миколаївщині внаслідок повені, що настала після руйнації рашистами Каховської ГЕС, зруйновані два і пошкоджені ще два мости. У регіоні організовано об’їзд перешкод.

Про це повідомив  речник Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий, на брифінгу в Military Media Center.

Також з гуманітарним конвоєм до Херсона прибули представники польської міжнародної організації "Open Dialogue Foundation".

Володимир Шкаєв

Поділитися