12 січня 2024 р. 22:50

Школи на Одещині відмовилися від терміну "молдовська мова"

Фото: Одеське життя

(Фото: Одеське життя)

Окремі школи на території Одеської області навчалися українською і молдовською мовами. Однак згодом ці навчальні заклади відмовилися від терміну "молдовська мова".

Про таке повідомили у Міністерство освіти та науки. 

Там розповіли, що з вересня 2023 року спочатку три школи з 16, враховуючи вибір батьків і педагогів, обрали для вивчення румунську мову як офіційну мову Європейського Союзу. При цьому змінили статути та освітні програми.

Так, офіційно всі школи Одеської області, що раніше навчали "молдовською", відтепер забезпечують навчання державною мовою Республіки Молдова – румунською.

"Забезпечити умови для розвитку мовної, культурної, релігійної самобутності національних меншин – це частина євроінтеграційного курсу України. Саме тому створення рівних освітніх можливостей є важливим напрямом роботи МОН", – кажуть у Міносвіти.

У МОН зазначили, що в Одеській області проживають найбільше представників молдовської національної меншини в Україні. 

Раніше Інтент розбирався, хто і чому вчить дітей на Одещині "молдовській" мові.

Нагадаємо, через ускладнення погодних умов 8 січня голова Одеської обласної державної (військової) адміністрації Олег Кіпер підписав розпорядження про переведення шкіл області на дистанційне навчання 9 та 10 січня. Проте 11 січня всі навчальні заклади  області вже повернулися до очного навчання.

Крім того, в Одесі спіймали юнака, який розфарбував вхідні двері до офісу.  Позначки залишені балончиком помітили на дверях однієї з громад у Приморському районі.  Переглянувши записи камер відеоспостереження, допитавши свідків, провівши ряд інших оперативно-розшукових та слідчих заходів, поліцейські встановили причетність до правопорушення 15-річного жителя Одеси.

Ірина Глухова

Поділитися