22 вересня 2022 р. 21:25

Військові знешкодили міну, яку прибило до узбережжя

Фото: ВМС

(Фото: ВМС)

Військово-морські сили поділилися відеозаписом знищення морської міни, яку прибило до узбережжя.

Як повідомили у ВМС, командир підрозділу розмінування вирішив спробувати знищити вибуховий пристрій дистанційно за допомогою стрілецької зброї.

Особовий склад підрозділу відпрацював по міні, були зафіксовані влучання, але небезпечна знахідка не здетонувала, хоча і була пошкоджена. Тому було прийняте наступне рішення – витягувати її в безпечне місце власноруч, що й було здійснено з ретельним урахуванням умов обстановки. Після обстеження міни було з’ясовано, що її подальше транспортування небезпечне і вона підлягає знищенню на місці.

"Кожна дрейфуюча міна - це кожного разу різні обставини і, відповідно, різні способи її знешкодження. В одному з таких випадків виявлену в морі міну прибило до берегової смуги, і цим самим створило суттєву небезпеку. Така ситуація взагалі є найнебезпечнішою, оскільки міна знаходячись в смузі прибою внаслідок перекидання хвилями і деформації контактних вибухачів може здетонувати у будь-який момент, і передбачити це майже неможливо", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що дрейфуючі міни небезпечні не лише для відпочивальників. Так, 8 вересня судно Військово-морських сил Румунії натрапило на таку міну, яку намагалося знешкодити під час поганої погоди.

Дрейфуючу протикорабельну міну виявили 8 вересня й біля узбережжя Одеської області сили оборони України та знешкодили її. 

2 вересня штормове море винесло до Одеського узбережжя чергову морську міну, яка в бурхливих хвилях здетонувала при підготовці контрольованого підриву.

Силами оборони України виявили морську дрейфуючу міну 21 серпня. 

14 серпня у Затоці в Одеській області в результаті ігнорування заборони виходити на узбережжя Чорного моря та купатися в водоймі постраждали п’ятеро людей. Причому троє чоловіків віком 25, 32 та 53 роки із Чернігівської, Запорізької та Житомирської областей загинули. Під час детонування отримали травми 43-річний чоловік з Чернігівщини та 44-річна жінка з Київщини, які перебували поряд на узбережжі. 

Поділитися