22 липня 2022 р. 17:47

Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт зерна

Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт зерна

Україна, Туреччина та ООН 22 липня підписали "Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів".

Документ підписали міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, міністр оборони Туреччини Хулусі Акар та Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Такий же документ окремо мають підписати представники Туреччини, ООН та росії.

"Ініціатива" передбачає, що контроль за портами "Одеса", "Чорноморськ" і "Южний" повністю був і залишається за українською стороною. Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив не передбачається.

Перше з початку повномасштабного вторгнення росії на територію України судно-зерновоз планують відправити з Одеси до Туреччини вже наступного тижня.

Румунія відновила залізничне сполучення, що сполучає її річковий порт Галац на Дунаї з Україною на місяць раніше, ніж очікувалося, щоб допомогти збільшити життєво важливий експорт зерна свого сусіда. 

"Укрзалізниця" та "Залізниця Молдови" протестували проведення поїзда з Могилів-Подільського до Рені транзитом через територію сусідньої країни із використанням українського локомотиву.

Міністерство інфраструктури України спільно з Адміністрацією морських портів України після двох місяців планування суднозаходів через Суліну вирішили перейти до практики не добового планування, а тижневого.

Три порти на Дунаї - Ізмаїльський, Ренійський та Усть-Дунайськ – за підсумками березня 2022 року разом перевантажили 400 тисяч тонн вантажів. У квітні цей показник виріс у два рази, до 800 тисяч, а у травні вже становив 1 мільйон 300 тисяч.

Кабінет Міністрів України прийняв рішення про виділення Міністерству інфраструктури 250 мільйонів гривень з резервного фонду Держбюджету України для гарантування безпеки судноплавства в акваторії українських портів у Дунайському регіоні та перевезень залізничним транспортом. 

Наприкінці травня в Ізмаїлі вперше був сформований контейнерний караван у складі самохідного судна "Капітан Ширков" та п’яти барж загальною місткістю 300 TEU. 

Поділитися