14 жовтня 2022 р. 12:27

Росія шантажує ООН відмовою від продовження дії "зернової угоди"

Росія шантажує ООН відмовою від продовження дії "зернової угоди"

Посол росії в ООН Геннадій Гатилов заявив, що російська федерація висловила в Організації Об’єднаних Націй занепокоєння з приводу угоди про експорт зерна з портів Великої Одеси та готова відмовитися від поновлення угоди наступного місяця, якщо її вимоги не будуть розглянуті.

Посол заявив, що москва передала в середу листа генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу, в якому викладено список скарг, повідомляє Reuters.

"Якщо ми побачимо, що з російської сторони угоди – експорту російського зерна та добрив – нічого не відбувається, тоді вибачте, нам доведеться поглянути на це по-іншому", – сказав він.

Проте чого саме домагається росія, виданню невідомо, бо посол відмовився надавати журналістам копію листа із переліком вимог. 

 Натомість речник ООН Стефан Дюжаррік заявив, що ООН залишається на постійному зв’язку з російськими офіційними особами, а також з офіційними особами Європейського Союзу, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів, щоб усунути останні перешкоди для сприяння експорту російського зерна та добрив. 

Справа в тому, що термін зернової угоди спливає 18-19 листопада й в ООН прагнуть її продовження, а росія намагається цим скористатися. 

Втім, вчора, 13 жовтня, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій російська федерація названа терористичним режимом.

З моменту виходу першого судна з українським продовольством вже експортовано 7 мільйонів 380 тисяч тонн агропродукції у трюмах 331 судна до країн Азії, Європи та Африки.

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Поділитися