31 серпня 2022 р. 09:56

Російських класів в школах Одещини не буде

Фото: Прочерк

(Фото: Прочерк)

Класів з російською мовою навчання в школах Одеської області не буде взагалі, як й предмета "російська мова" в шкільній програмі.

Про це повідомив директор Департаменту освіти та науки Одеської обласної адміністрації Олександр Лончак в інтерв'ю "Суспільному". 

Він зазначив, що російська мова не зникне зовсім з освіти на Одещині, але її вивчення буде лише факультативним, за бажанням батьків учнів. Втім, він наголосив, що департамент рекомендував не вивчати російську навіть факультативно.

"З початку впровадження нового державного стандарту Нової української школи ми рекомендували взагалі відійти від російських класів і російських шкіл. На сьогодні у нас в області взагалі відсутні російські школи. Російська мова може викладатися як предмет, може викладатися факультативно. Проте ми рекомендували, щоб всі школи не викладали російську мову ані як предмет, ані факультативно", - зазначив посадовець.

Олександр Лончак також наголосив, що, за його інформацією, батьки учнів свідомо відмовляються від вивчення їхніми дітьми мови країни-агресора.

"Російських класів по області не буде і не буде взагалі викладання російської мови як предмету. Можливо, якщо по заявах батьків буде визначено, що вони бажають факультативно вивчати російську мову, то школа може прийняти таке рішення. Проте, за оперативною інформацією, наразі батьки свідомо відмовляються від російської мови", - зазначив він.

Зазначимо, що у червні очільниця відділу освіти Чорноморської міської ради Лілія Олексійчук повідомила, що школи цього міста вирішили з вересня не викладати російську мову.

Тоді ж директорка департаменту освіти та науки Одеської міської ради Олена Буйневич повідомила ІзбірКому, що в Одесі всі школи перейшли на навчальні плани, де російської немає в інваріантній складовій. Може бути виключно, як факультатив за вибором батьків. 

Російська мова в Одеській області більше не є регіональною згідно з рішенням Одеського окружного адміністративного суду ухваленого 3 грудня 2020 року.

Поділитися