25 липня 2022 р. 15:33

Одеський КВУ нарахував 33 епізоди ймовірно скоєних воєнних злочинів рф на Чорному морі

Одеський КВУ нарахував 33 епізоди ймовірно скоєних воєнних злочинів рф на Чорному морі

З початку повномасштабної російсько-української війни представники Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" в рамках глобальної ініціативи "Трибунал для путіна" зафіксували 33 епізоди ймовірно скоєних воєнних злочинів рф на Чорному морі.

Як повідомляють у пресслужбі організації, на початку військової агресії це були переважно обстріли та захоплення цивільних суден із загиблими та пораненими цивільними особами.

Після мінування військовими рф акваторії Чорного моря, через шторми до узбережжя почало прибивати морські міни, які стали причиною загибелі та поранення цивільних людей. Також фіксуються факти загибелі дельфінів внаслідок негативного впливу російських військових кораблів, що порушує вимоги належного поводження із довкіллям під час воєнних дій.

У перші дні повномасштабного російського вторгнення російські військові обстріляли декілька цивільних суден, що вочевидь було частиною операції з блокування роботи українських портів ти цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря. Вдень 24 лютого турецький корабель під прапором Маршаллових островів, який вийшов з Одеси і прямував до Румунії, постраждав від обстрілу за 50 миль на південь від узбережжя Одещини. Найбільш довготривала історія сталася з бункеровщиком "Millenium Spirit" (під прапором Молдови), який 25 лютого за 12 миль від порту "Південний" був підбитий російським кораблем. Судно перевозило 600 тонн мазуту та дизеля на борту. Сталося займання, яке могло, у разі вибуху, призвести до екологічної катастрофи. Постраждали 10 членів екіпажу, серед них двоє - у важкому стані. Саме судно з залишками вантажу більше чотирьох місяців дрейфувало без екіпажу, поки 7 липня не було атаковано з російського військового літака Су-30. Внаслідок ракетного удару відбулось, ймовірно, загоряння залишків мазуту та дизелю. Практично одночасно, 25 лютого 2022 року, російська ракета влучила в кормову частину судна "Namura Queen" під прапором Панами, яке прямувало до порту "Південний" для завантаження зерном. Відомо про виведення з ладу частини обладнання та пожежу на судні.

26 лютого група військових кораблів рф в районі острова Зміїний захопила разом з екіпажем українське пошуково-рятувальне судно "Сапфір", яке виконувало гуманітарну місію. На декілька днів зв'язок з судном було втрачено. Пізніше стало відомо, що захоплене судно транспортують у порт тимчасово окупованого Севастополя. 24 березня внаслідок обміну військовополоненими вдалось повернути на батьківщину екіпаж цивільного рятувального судна "Сапфір". Саме рятувальне судно повернулося під контроль України 8 квітня, його доставили в румунський порт Суліна. Після повернення до України екіпажу судна певний час залишалася невідомою доля капелана, який був у складі місії. За наявною інформацією, до нього застосовували тортури.

В той же день, 26 лютого 2022 року, військові кораблі рф захопили в полон два цивільні українські судна разом з екіпажем - танкер "Афіна" та сухогруз "Принцеса Ніколь". Майже одразу, як обидва судна за вимогою підійшли до військових кораблів рф, на них було відключено АІС і вони припинили виходити на зв’язок. Наступного дня системи автоматичної ідентифікації суден показали їх перебування у 18 милях від окупованого Криму. Таким чином, здійснено захоплення двох суден під українським прапором із майже 50 членами екіпажів.

2 березня військові рф влучили ракетою у теплохід "Banglar Samriddhi" (під прапором Республіки Бангладеш), що перебував на рейді порту "Ольвія" у м. Миколаєві в очікуванні навантаження. Ракета потрапила в надбудову, на судні сталася пожежа. Серед екіпажу торговельного судна є загиблий, який на момент ракетного удару знаходився на містку. Наступного дня, внаслідок обстрілів збройних сил рф, пошкоджено торгове судно "HELT" під прапором Панами, яке знаходилось на рейді в Чорному морі на відстані 12 морських миль від Одеси. Судно стояло без вантажу, зброю та військову техніку не перевозило та не зберігало. Через завдані пошкодження "HELT" затонуло, шість членів екіпажу врятовано та госпіталізовано з отруєнням чадним газом та переохолодженням.

Наразі, за інформацією Міжнародної палати судноплавства (ICS), через агресивні дії російських військових у портах Одещини за попередніми оцінками перебуває 39 заблокованих іноземних цивільних суден. Найбільша кількість кораблів перебуває у Чорноморську (23), десять стоять на якорі в Одесі та шість - у порті "Південний". Фактично ця цифра може бути більшою, адже деякі суда відключили автоматичну ідентифікаційну систему. На борту цих кораблів залишаються моряки з 27 країн. Близько 1,5 тисяч моряків змогли евакуювати, ще пів тисячі залишаються у зоні ризику, адже змушені залишатись у якості «скелетного екіпажу», який обслуговує корабель в очікуванні виходу.

В березні стало відомо про мінування військовими рф в районі острова Зміїний, де проходить маршрут з Босфору до портів України, та мінування району Чорного моря, який прилягає до гирла Дунаю. Російські джерела повідомляли про розміщення в морі 420 мін. Після штормів морські міни зриває з кріплень та прибиває до узбережжя в Одеській області, де вони вибухають самостійно чи знешкоджуються українськими вибухотехніками. Наразі зафіксовано вже 17 таких епізодів, причому з трьома загиблими цивільними людьми, які знехтували забороною купання на пляжах. Останній такий випадок стався 15 липня, коли в селищі Затока Білгород-Дністровського району під час купання у морі підірвався чоловік. Внаслідок вибуху у чоловіка сталася травматична ампутація голови, на березі поряд з місцем події виявили його особисті речі та документи. Варто зазначити, що ймовірно російську морську міну виявлено та знешкоджено турецькими саперами у Босфорській протоці. Також Військово-морські сили Болгарії знищили міну, яка дрейфувала за 50 кілометрів від узбережжя неподалеку від міста Варна.

Ще один вид воєнних злочинів рф на Чорному морі містить ознаки екологічної катастрофи та пов’язаний із загибеллю дельфінів. Наразі зафіксовано 5 епізодів виявлення загиблих дельфінів на чорноморському узбережжі в районі Національного парку "Тузлівські лимани". Внаслідок бойових дій у морі дельфіни отримують ураження органів навігації та слуху, а також підхоплюють інфекції через виснажений імунітет. Особливо шкідливим для дельфінів є використання військових гідролокаторів. Через випромінювання навігаційних приборів ссавці перестають сприймати ехосигнали, що призводить до їх загибелі. За оцінками представників Національного парку, від початку повномасштабного вторгнення саме через війну загинули близько трьох тисяч дельфінів, що є порушенням вимог належного поводження із довкіллям під час воєнних дій.

Публікація підготовлена громадською приймальнею УГСПЛ в Одеській області, у межах реалізації глобальної ініціативи "Трибунал для Путіна». Захист прав постраждалих від конфлікту здійснюється в рамках програми USAID Ukraine - USAID Україна «Права людини в дії», яка виконується УГСПЛ.

Поділитися