16 грудня 2022 р. 14:22

Одеська мерія намагається відсудити в Адміністрації морських портів Митну площу

Фото: Вікіпедія

(Фото: Вікіпедія)

Північний апеляційний господарський суд у січні наступного року планує розглянути скаргу Одеської міської ради на рішення Господарського суду Києва, який відмовив у задоволенні позову міської ради до Адміністрації морських портів України щодо Митної площі в Одесі.

У серпні 2022 року апеляційний суд витребував з Господарського суду міста Києва матеріали справи та відклав розгляд скарги до отримання документів. 

Як зазначається в матеріалах справи, у серпні 2021 року Одеська міська рада звернулася до Господарського суду міста Києва із позовом в якому вимагала скасувати рішення державного реєстратора від 17 лютого 2021 року про державну реєстрацію прав та їх обтяжень на виробничі будівлі та споруди, розташовані в Одесі на площі Митній 1/2, загальною площею 64,6 квадратних метри. 

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовував тим, що до складу об'єкта нерухомого майна "виробничі будівлі та споруди" безпідставно включено частину земель загального користування комунальної власності, що свідчить, на думку позивача, про незаконність державної реєстрації прав власності на відповідний об'єкт та порушення прав територіальної громади Одеси як власника. Йдеться про "Митну площу", площею 6,2 тисячі квадратних метрів, яку державний реєстратор відніс до тих самих "виробничих будівель та споруд".

В мерії наполягали, що фактично площа знаходиться поза межами режимної території порту в зоні об'єктів загальноміського значення міської забудови та представляє собою земельну ділянку, а також низку інших об'єктів, безпідставно визначених "складовими частинами" будівель та споруд: огорожу, підпірну стінку, тротуар, прожекторні щогли тощо. Це на думку мерії свідчить про незаконність державної реєстрації права власності на відповідний об'єкт та порушення прав територіальної громади міста.

Втім судді зазначили, що під час реорганізації державних підприємств морського транспорту у 2013 році, з балансу державного підприємства "Одеський морський торговельний порт" на баланс новоутвореної на той час Одеській філії Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" передали майно, серед якого була й "Митна площа". 

Судді наголосили, що в схематичному плані чітко позначено, що всі об'єкти, про які йшлося в рішенні реєстратора, взаємопов'язані та утворюють складну систему.

Зокрема, складовою частиною є об'єкт "Митна площа", яка  та включає в себе об'єкт площею 1 тисяча 876,4 квадратних метрів з огородженням, із опорами з елементами освітлення, з покриттям - асфальтобетон. В 2013 році при реорганізації підприємств морського транспорту на баланс Одеської філії Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" даний об'єкт перейшов вже з наявними на ньому огородженням, опорами та покриттям.

Кирило Бойко

Поділитися