19 жовтня 2022 р. 11:14

На Одещині вже майже два тижні горить заповідник

Фото: ДСНС

(Фото: ДСНС)

Пожежа на території Дунайського біосферного заповідника, яка розпочалася ще майже два тижні тому, продовжується у плавнях, але ліквідувати її пожежники не в змозі через відсутність можливості під'їхати.

Про це повідомили у Головному управлінні Державної служби із надзвичайних ситуацій в Одеській області.

"Під час проведення аеророзвідки було встановлено, що тління та задимлення плавнів продовжується. Приступити до ліквідації пожежі немає змоги через відсутність шляхів під'їзду", - йдеться в повідомленні.

Втім, у ДСНС зазначають, що загрози розповсюдження вогню в бік населених пунктів немає завдяки розмежуванню території каналами. 

Про пожежу рятувальники дізналися 5 жовтня. Відомо, що площа ділянки плавень - 4,5 тисячі га.

Щодо деяких ділянок Дунайського заповідника наразі відкрита кримінальна справа - ексголову Кілійської РДА підозрюють у виділенні землі на три мільйони гривень під дачне будівництво.

Були відчужені шість тисяч квадратних метрів землі природно-заповідного фонду. Одна з ділянок дісталася матері чиновника.

Впливають на екологію регіону не лише корупційні, а й природні причини - на території Одещини катастрофічно висихають чотири озера. У придунайських озерах Ялпуг, Кугурлуй, Кагул та Китай на Одещині зараз - критичний рівень води. 

Загалом екологічна ситуація в Одеській області цього року оцінюється експертами як важка. Зокрема, аномальне обміління, яке спостерігається в області, відбувається через посуху. 

Також, безумовно, природі Одещини перш за все шкодить російська агресія.

Поділитися