26 квітня 2024 р. 07:31

Миколаївські депутати облради прийняли рішення щодо реорганізації лікарень

ФОТО: Миколаївська обласна рада

(ФОТО: Миколаївська обласна рада)

Миколаївські депутати облради об'єднали декілька лікарень та не підтримали заяву одного з депутатів про дострокове складення повноважень.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської обласної ради.

25 квітня, відбулося засідання 21-ї позачергової сесії Миколаївської обласної ради VIII скликання під головуванням першого заступника голови Миколаївської обласної ради Антона Табунщика.

До порядку денного включили 3 проєкти рішення та розділ "різне". На засіданні були присутні 43 депутати обласної ради.

Депутати розглянули питання порядку денного, що стосувалися реорганізації низки обласних закладів охорони здоровʼя. За результатами шляхом приєднання реорганізували:

  • До Миколаївської обласної клінічної лікарні приєднали Миколаївський обласний шкірно-венерологічний диспансер, обласну клінічну стоматологічну поліклініку, обласну офтальмологічну лікарню та обласну лікарню відновного лікування.
  • До Миколаївської обласної дитячої клінічної лікарні - Миколаївський обласний Будинок дитини.
  • До Миколаївського регіонального фтизіопульмонологічного медичного центру – Миколаївський обласний центр паліативної допомоги та інтегрованих послуг та центр лікування інфекційних хвороб.

Також наприкінці засідання депутати розглянули питання щодо заяви депутата обласної ради Руслана Нероди про дострокове складення повноважень, проте депутати не підтримали це рішення.

За три дні до сесії на сайті облради були опубліковані три проєкти рішень. У пояснювальній до проєктів рішення записці йдеться про те, що таким чином буде покращена якість медичних послуг, які надають населенню в усіх видах спеціалізованої медичної допомоги. А також буде поліпшено фінансове забезпечення цих медзакладів. 

Очікувана онлайн-сесія, трансляцію якої мав провести Інтент, так і не відбулась. 

В кінці робочого дня Миколаївська облрада повідомила, що сесія таки відбулась, але без пояснення чому не було онлайн-трансляції. Можемо припустити, що причина цього – вибори глави ради. Адже до сьогодні всі трансляції всіх засідань, починаючи з третьої сесії, були без пропусків. До того ж про вибори глави облради у порядку денному не йшлося.

На 2024 рік медзаклади Миколаївщини підписали 185 договорів на суму 3 мільярди 77 мільйонів гривень. Спеціалізовану медичну допомогу населенню забезпечують 45 лікарень, а первинну медичну надають 35 ЦПМСД та амбулаторія групової практики. Загалом підписано понад 800 тисяч декларацій з сімейними лікарями.

У Миколаївській області спостерігається гострий дефіцит фахівців у медичній сфері. Станом на березень 2024 року  в регіоні працює близько 12 тисяч медичних працівників. За рік було призване до Збройних сил України було 47 лікарів і 93  - середніх медичних працівників.

Анна Бальчінос

Поділитися