08 серпня 2021 р. 08:52

Пішов з життя одеський художник Олександр Ройтбурд

Пішов з життя одеський художник Олександр Ройтбурд

У неділю, 8 серпня, помер відомий український художник, директор Одеського художнього музею, депутат Одеської облради Олександр Ройтбурд.

Олександр Ройтбурд народився 14 жовтня 1961 року в Одесі. У 1983 році закінчив художньо-графічний факультет Одеського педінституту. 

З 1989 р. був членом Національної спілки художників України, згодом вийшов з НСХУ. Представник південноукраїнської художньої школи, а також постмодернізму.

Співзасновник асоціації «Нове мистецтво» (Одеса). З 1993 по 1999 р. працював арт-директором, а з 1999 по 2001 р. — президентом цієї асоціації.

1997—1999 рр. — голова правління Центру сучасного мистецтва Сороса (Одеса).

2001—2002 рр. — регіональний координатор фестивалю «Культурні герої» (Одеса).

З 2002 р. — директор Галереї Гельмана в Києві.

У 2014 — учасник Євромайдану в Одесі.

Наприкінці 2017 виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. Попри спротив депутатів облради, які не проголосували за його кандидатуру, 19 березня 2018 голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов підписав із ним контракт на 5 років.

4 вересня 2019 року  Одеська обласна рада звільнила Олександра Ройтбурда з посади директора музею.

У жовтні 2019 року Олександр Ройтбурд звернувся до Приморського районного суду Одеси з позовом до Одеської міської ради, Одеської обласної державної адміністрації, Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації та комунальної установи «Одеський художній музей» про визнання незаконним та скасування рішення Одеської обласної ради від 4 вересня 2019 року «Про розірвання контракту та звільнення з посади керівника Комунальної установи «Одеський художній музей», поновлення на роботі, визнання контракту таким, що діє, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. 

Суд першої інстанції частково задовільнив його вимоги, визнавши рішення облради незаконним. Втім, пізніше апеляційний суд скасував рішення Приморського суду.  

Адвокати директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда в липні 2020 року спрямували в Касаційний цивільний суд в складі Верховного Суду скаргу на постанову Одеського апеляційного суду.

18 грудня 2020 року депутати облради скасували рішення своїх попередників про розірвання контракту з Ройтбурдом.

У червні 2021 року Колегія Першої судової палати Касаційного цивільного суду задовольнила касаційну скаргу директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда на постанову Одеського апеляційного суду.

Поділитися