06 серпня 2022 р. 11:03

В Одесі затримали провідника військовозобов'язаних через кордон

В Одесі затримали провідника військовозобов'язаних через кордон

Правоохоронці затримали 37-річного одесита, який організував незаконний перетин кордону України військовозобов’язаними. Фігурант підшукував чоловіків, які всупереч воєнного стану хотіли втекти з країни, і за грошову винагороду гарантував їм безперешкодний виїзд до сусідньої держави. 

За даними головного управління Національної поліції України в Одеській області, свої послуги він оцінював від 3 тисяч доларів США.

Встановлено, що правопорушник зібрав в Одесі трьох охочих уникнути мобілізації, взяв частину грошей і направив усіх на таксі до кордону невизнаного Придністров’я. Там чоловіки мали пересісти на інший автомобіль, який на них очікував, щоб доставити до Тирасполя. Громадян затримали неподалік від держкордону.

Того ж дня в Одесі правоохоронці затримали підозрюваного. У чоловіка вилучили кошти, отримані злочинним шляхом, і мобільний телефон з перепискою із клієнтами. Правопорушнику інкримінують організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями, вчинені з корисливих мотивів. Ці дії караються позбавленням волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. 

Також 5 серпня співробітники Служби безпеки України на Одещині заблокували канал нелегальної міграції чоловіків призовного віку через державний кордон до Європейського Союзу.

Правоохоронці регулярно викривають такі канали в Одеській області. Та в липні прикордонники викрили ділків, які перевозили через кордон чоловіків призивного віку.

Раніше на Одещині затримали працівників військкомату за допомогу ухилянтам.

Як повідомляли у Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України, загалом було виявлено 45 незаконних каналів переправлення чоловіків за кордон та затримано 63 учасників злочинних груп. 

Найпривабливішими для злочинців виявилися Закарпатська, Одеська та Львівська область. В Одеській області зокрема затримали 17 правопорушників.

Оперативники Управління стратегічних розслідувань Національної поліції України в ніч з 17 на 18 липня затримали в Одеській області трьох учасників організованої злочинної групи під час незаконного переправлення через державний кордон України трьох осіб. 

Поділитися