30 вересня 2022 р. 14:49

Справу угруповання провідників для ухилянтів скерували до суду

Фото: Одеська обласна прокуратура

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

Прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох учасників транснаціональної організованої групи за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

Про це повідомили у пресслужбі Одеської обласної прокуратури.

Слідством встановлено, що громадянин Молдови, перебуваючи на території невизнаного Придністров’я, налагодив схему незаконного переправлення військовозобов’язаних громадян через держкордон.

За винагороду у 3-4 тис дол США четверо його спільників доставляли бажаючих залишити країну чоловіків до кордону з невизнаною Придністровською Молдавською Республікою на автомобілі та проводили поза пунктами пропуску через с. Нове Роздільнянського району.

Так, військовозобов’язаних супроводжували до заздалегідь підготовленого місця – паркану, на території одного з домоволодінь в селі, через який обладнаний прохід безпосередньо до прикордонної смуги, де їх очікували для переправлення до Молдови. Фрагмент сітки паркану спільники покривали щільною тканиною та обладнували спеціальну дерев’яну конструкцію, по якій призовники переходили через розділяючий прикордонний рів.

Ділків викрито та затримано при спробі переправити через державний кордон трьох чоловіків віком від 33 до 42 років.

Матеріали стосовно організатора групи – громадянина Республіки Молдова виділені в окреме провадження та наразі вирішується питання щодо оголошення його у міжнародний розшук.

Раніше працівники Державного бюро розслідувань затримали організаторів нелегальної схеми переправлення чоловіків призовного віку через кордон із Молдовою.

До того правоохоронці Миколаївщини затримали мешканця Одеської області за підозрою у незаконному переправленні військовозобов’язаних через державний кордон України. 

Також 5 вересня стало відомо про затримання прикордонниками Ізмаїльського загону місцевого чоловіка, якого підозрюють у спробі переправити через кордон двох ухилянтів за 8 тисяч доларів.

Раніше, 19 серпня, прикордонники Одещини затримали трьох чоловіків, які намагалися незаконно дістатися Молдови.

З 1 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України дозволив виїзд за кордон чоловіків призовного віку. Однак виїхати можна лише оформивши заявку у послузі "єВідрядження" та на строк не більше тижня.

Раніше президент України Володимир Зеленський у відповідь на петицію про зняття обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків 18-60 років без військового досвіду нагадав авторам про Конституцію.

17 серпня правоохоронці також викрили групу осіб за фактом незаконного переправлення громадян через держкордон. Тоді перевізники вимагали за свої послуги 7 тисяч доларів США. 

Днем раніше жителі Роздільнянського району віком 37 та 42 років за попередньою змовою намагалися вивезти на автомобілі до сусідньої країни в обхід пунктів пропуску 27-річного одесита, аби він уникнув призиву.

Поділитися