28 липня 2022 р. 12:50

Фігурантка справи щодо продажу держмайна за 60 мільйонів відповідатиме в суді

Фото: Одеська обласна прокуратура

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

Одеська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно головної державної виконавиці Управління забезпечення примусового виконання рішень в Одеській області за фактом службової недбалості. 

Про це повідомили в пресслужбі прокуратури. 

За даними слідства, держвиконавиця, незважаючи на заборони щодо проведення виконавчих дій відносно об’єкту права державної власності, незаконно продала на електронних торгах належний Мінінфраструктури України виробничий будинок з господарськими будівлями і спорудами загальною площею 3026 м кв.

Зазначений будинок належить держпідприємству «Чорноморсько-Азовське виробничо-експлуатаційне управління морських шляхів».

Внаслідок таких протиправних дій державі завдано майже 60 мільйонів гривень шкоди, щодо відшкодування якої прокуратурою пред’явлений позов.

Крім того, прокуратурою вживаються заходи, аби визнати ці електроні торги недійсними та повернути нерухомість у власність держави. Наразі за рішенням суду на незаконно реалізоване майно накладено арешт. 

Раніше за цією справою правоохоронці повідомили про підозру державному реєстратору у несанкціонованій зміні інформації, що оброблюється в автоматизованих системах. 

Служба безпеки України викрила в Одеській області діяльність організованої злочинної групи на заволодінні державним майном об’єктів критичної інфраструктури «Чорноморсько-Азовське виробничо-експлуатаційне Управління морських шляхів» на десятки мільйонів гривень.

У 2020 році Кабінет міністрів України розпорядився передати єдиний майновий комплекс державного підприємства «Чорноморсько-Азовське-виробничо-експлуатаційне Управління морських шляхів» в управління Фонду державного майна України.

У липні 2016 року фахівці Держфінінспекції в Одеській області під час планової ревізії Державного підприємства «Чорноморсько-Азовське виробничо-експлуатаційне управління морських шляхів» виявили порушення, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 9 мільйонів 913 тисяч гривень.

Прокуратура 4 липня направила до суду обвинувальний акт стосовно колишнього керівника державного підприємства «Чоразморшлях».

Прокуратура Одеської області звернулася до суду з клопотанням накласти арешт на 18 суден державного підприємства «Чоразморшлях». У відомстві нагадали, що суд тричі відмовляв у задоволенні такого клопотання, а чотири рази рішення про арешт майна скасовувалися апеляційною інстанцією.

У листопаді 2014 року посадові особи «Чоразморшляху» на аукціоні продали 18 плавзасобів, які списані з балансу для демонтажу на металобрухт загальною вагою 11 тис. тонн вартістю 21 млн 790 тис. грн їх купила фірма «Стіл-Маркет», яка пов'язана з жителями Донецька, а також, ймовірно, з експершим заступником одеського облУВС Дмитром Цвєтковим.

Поділитися