05 серпня 2022 р. 14:36

Понад 11 відсотків заявників про домашнє насильство в Одесі - чоловіки

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Одесити впродовж  І півріччя 2022 року 3 тисячі 93 рази зверталися в поліцію за номером 102 із скаргами про домашнє насильство. 

Про це повідомили в Головному управлінні Національної поліції в Одеській області. 

Згідно статистики 64,5% потерпілих від домашнього насильства - жінки. Вони телефонували в поліцію 1 тисячу 995 разів. Але серед заявників є й чоловіки 11,6% - 358 скарг та діти - 89 скарг.   

В Міністерстві внутрішніх справ наразі повідомили, що Національна поліція у партнерстві з Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в рамках "Партнерства Біарриц" запустили  мобільний застосунок для жінок, які постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насильства, або перебувають у групі ризику. 

Основною перевагою застосунку є прямий зв’язок з поліцією через кнопку «SOS», без дзвінка на 102, та з автоматичним визначенням місця перебування постраждалої через геолокацію.

Концепція застосунку робить його абсолютно непримітним для кривдника, що дозволяє постраждалій без остраху встановити та використовувати застосунок у своєму телефоні.

Зазначимо, що останні роки питання домашнього насильства в Одеській області лунають регулярно. Так у листопаді 2021 року 

Суворовський районний суд Одеси засудив одесита до одного року ув'язнення за вчинення домашнього насильства. Проте з урахуванням іспитового строку за раніше скоєний майновий злочин йому доведеться відбувати покарання терміном 3 роки та 2 місяці.

У серпні Одеська обласна рада під час засідання 19 серпня ухвалила звернення депутатів до президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, та низки міністерств щодо законодавчого захисту та підтримки інституту сім’ї, захисту прав жінок та дітей, ефективної протидії домашньому насильству та недопущення агресивного нав’язування суспільству ґендерної ідеології. 

Кабінет Міністрів України виділив минулого року субвенцію в сумі 2 мільйона 500 тисяч гривень на створення в Одесі ще одного центру допомоги жінкам, постраждалим від насильства.

Муніципальна консультантка фонду ООН в галузі народонаселення в Україні Людмила Акімова передала мерії Одеси інформаційну табличку з QR-кодом, яка надає всю інформацію про отримання захисту від домашнього насильства: всі сервіси, телефони для звернення і адреси, де можна отримати допомогу.

Поділитися