09 жовтня 2022 р. 12:18

На Одещині СБУ затримала п'ятьох інтернет-агітаторів

Фото: СБУ

(Фото: СБУ)

Кіберфахівці Служби безпеки України затримали п’ятьох шанувальників "руського миру", які свідомо просували ворожі наративи будучи членами багато чисельних інтернет-спільнот у заборонених в Україні соцмережах.

Як стверджують у пресслужбі СБУ, фігуранти через особисті акаунти активно поширювали матеріали із виправданням так званої "спецоперації" та воєнних злочинів армії агресора. Тематикою їх постів було прославлення кривавого диктатора і підтримка знищення української державності.

"У ході досудового слідства проведено низку обшуків за місцями проживання фігурантів кримінальних проваджень, вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, які підтверджують протиправні дії прихильників росії. За усіма викритими фактами правоохоронці зібрали достатню доказову базу для притягнення зловмисників до відповідальності", - йдеться в повідомленні.

Наразі одному з пропагандистів слідчі СБУ вже повідомили про підозру за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України та скерували обвинувальний акт до суду.

Слідчі спецслужби готують іншим зловмисникам повідомлення про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та виправдовуванні збройної агресії рф проти України, глорифікації її учасників. 

Раніше судді Приморського районного суд Одеси визнали винним російського агента на прізвисько "Професор" у державній зраді та засудили його до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Також Служба безпеки України викрила двох російських агентів в Одеській і Донецькій областях, які розвідували місця дислокації і маршрути переміщення Сил оборони у прифронтових районах на півдні та сході України.

Управління Служби безпеки України в Одеській області скерувало до суду справу мешканця Білгорода-Дністровського, який поширював антиукраїнські наративи у соцмережах.

Поділитися