15 червня 2021 р. 21:23

Адвокати померлого бізнесмена планують реабілітувати його в кримінальній справі про пожежу в «Токіо-стар»

Адвокати померлого бізнесмена планують реабілітувати його в кримінальній справі про пожежу в «Токіо-стар»

У Приморському районному суді Одеси перенесли розгляд справи щодо смертельної пожежі в місцевому готелі «Токіо-стар», під час якої загинули дев'ятеро людей.

На засідання не прийшов ніхто з потерпілих та фігурантів, а питання щодо відводу судді Віктора Попревича досі не вирішили, повідомляє Суспільне.

На засіданні були присутні прокурор Євген Антощук, а також двоє адвокатів, які представляють інтереси померлого фігуранта справи Вадима Чорного та його родини. Це Ігор Верхолаз, який підписав договір про співпрацю з матір'ю підозрюваного, та Денис Шилін, який представляє удову.

За словами захисників, оскільки Чорний помер, кримінальне провадження проти нього можуть закрити. Але родичі вирішили скористатися правом на його реабілітацію та продовжити розгляд, аби довести невинуватість. Водночас ані матір померлого, ані його дружина не мають у справі жодного процесуального статусу.

"Кримінальний процес передбачає, що, коли обвинувачений загинув, його близькі родичі мають право подати заяву, аби справа розглядалася без нього, для його реабілітації. Наприклад, для відновлення його ділової репутації. Для сім'ї це важливо, особливо для дітей. Знати, що батько не був винним. Тобто справа не зупиниться, а буде розглядатися в повному обсязі. Бо, може, в процесі комусь буде вигідно не піднімати якісь питання. Тому в процесі будемо ми", – запевнив Денис Шилін.

На питання, чи можуть близькі Чорного стати відповідачами в цивільних позовах від потерпілої сторони, адвокати відповідати не стали.

Лідер партії «Союз Анархістів України» в Одесі, бізнесмен та колишній радник міського голови Одеси Вадим Чорний помер від інфекції коронавірусу в грудні 2020 року. 

Вадим Чорний був обвинуваченим у порушенні встановлених законом правил пожежної безпеки, що призвело до загибелі людей через пожежу в готелі «Токіо-стар», що сталася 17 серпня минулого року. В результаті тієї пожежі загинули дев'ятеро та постраждали 10 людей, що мешкали в готелі. 

В листопаді 2019 року судді Одеського апеляційного суду змінили запобіжний захід Вадиму Чорному з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

Поділитися