03 серпня 2021 р. 18:39

Порти й винзаводи Одещини виставлять на продаж

Порти й винзаводи Одещини виставлять на продаж

Держава планує приватизувати низку морських портів і виноробних заводів на Одещині. Таку новину під час пресконференції повідомив журналістам очільник Регіонального відділення Фонда державного майна по Одеській та Миколаївській областях Олександр Славський.

Завод на Французькому бульварі, 10 зараз перебуває в оренді ПрАТ "Одесавинпром". Питанням продажу цього об'єкта на аукціоні, заявив представник ФДМУ, відтепер опікуватиметься центральний апарат Фонду. До речі, наразі є значна кількість бажаючих приватизувати підприємство.

Також будуть виставлені на продаж винзаводи в Ізмаїлі й Подільську. Другою чергою підуть на приватизацію відповідні підприємства в Арцизі і Болграді. Продаватимуть об'єкти через систему ProZorro. 

Що стосується сфери транспорту, наразі Фонд держмайна готує до продажу Білгород-Дністровський морський торговельний порт та Усть-Дунайський порт. Однак цей процес є доволі складним і має вийти на фінальну стадію вже восени. 

Інший учасник пресконференції, заступник голови обладміністрації Олег Муратов, вважає доцільним продавати такі об'єкти як єдиний цілісний майновий комплекс. Як аргумент він навів приклад Чорноморського порту, в якому через постійні конфлікти приватних та державних підприємств, що оперують в МТП, не можна налагодити продуктивну роботу. Порти, наголосив посадовець, переважно є містоутворюючими об'єктами, і розбивати їх на частини недоцільно.

Наразі у концесії перебувають порти "Ольвія" в Миколаєві та Херсонський МТП. Однак нове керівництво Міністерства інфраструктури має свій погляд на розвиток інфраструктури, отже, поки що принцип концесії на інші підприємства галузі розповсюджувати не будуть.

Порт "Южний" до приватизації не готують - це успішне підприємство, яке наразі забезпечує стабільну перевалку експортно-імпортних вантажів. 

Олександр Славський також повідомив, що зараз Регіональне відділення ФДМУ проводить інвентаризацію колишніх гуртожитків, які в минулому належали підприємствам Одещини. Зараз таких будівель у веденні відділення близько сотні, і часто-густо їх попередні власники і балансоутримувачі давно збанкрутували.  Через невизначений правовий статус гуртожитків мешканці не можуть протягом десятиліть приватизувати житло. Наступний крок після інвентаризації - передача їх територіальним громадам за місцем знаходження таких об'єктів.

Нагадаємо, приватизація шести обленерго, що залишилися у власності держави, і Одеського припортового заводу (ОПЗ) перенесена з другого півріччя 2021 року на перше півріччя 2022 року. Про це на всеукраїнському форумі «Україна. 30. Економіка без олігархів" повідомив заступник голови Фонду держмайна Тарас Єлейко.

Депутати Одеської міської ради на минулій сесії вирішили відкласти питання надання правового статусу житлу у довгобуді на вул. Бочарова, 73.

Поділитися