11 березня 2024 р. 10:29

Від боргів до тиску силових структур: визначено болючі питання бізнес-середовища Херсонщини

Фото: Олександр Прокудін / Tеlegram

(Фото: Олександр Прокудін / Tеlegram)

В Херсонській ОВА обговорили шляхи вирішення проблемних питань у бізнес-середовищі регіону. Проблеми визначили від боргів під час окупації до тиску силовиків.

Про це повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За його інформацією, найболючі з них – сплата боргів за період окупації, розпаювання фермерських господарств та тиск на бізнес з боку силових структур. 

"Обговорив шляхи вирішення проблемних питань у бізнес-середовищі регіону з представниками провідних промислових та переробних підприємств, бізнесу, агросектору, енергопостачальних компаній, держустанов та керівниками структурних підрозділів ОВА", - розповів Прокудін.

Він зазначив, що болюча тема для бізнесу – сплата боргів за період окупації. Підприємства не працювали протягом цього часу, були пограбовані чи знищені, або їх потужностями користувалися окупанти. Фактично підприємці мають сплачувати за послуги, яких не отримували.

"Виникла жвава дискусія між бізнесом та представниками енергетичних компаній. На жаль, нині немає механізму для урегулювання цього питання. Тож вирішили звернутися до держави для напрацювання кейсів щодо вирішення проблеми. Маємо допомагати бізнесу, адже це – наповнення бюджету та робочі місця", - підкреслив очільник ОВА.


Фото: Олександр Прокудін / Tеlegram

Посадовець додав, що ще одне важливе питання, яке потребує детального вивчення, – подання ГУ Держгеокадастру в Херсонській області позовів до суду щодо законності розпаювання фермерських господарств та окремих земельних ділянок. Він доручив з'ясувати позицію сторін для визначення подальших дій.

Також під час зустрічі розглянули можливість відновлення роботи будівельних компаній області та залучення їх до відбудови Херсонщини.

"Порушили й питання недопущення тиску на бізнес з боку силових та правоохоронних органів. До його обговорення долучив представників поліції та прокуратури. Маємо сприяти ефективному формуванню верховенства права, захисту підприємців та мінімізувати корупційні ризики, а не "кошмарити" бізнес", - розповів Прокудін.

Також під час зустрічи очільник ОВА презентував президентську платформу "Зроблено в Україні", спрямовану на підтримку підприємців, покращення взаємодії між бізнесом, владою і суспільством та просування українських товарів.

"Важливо налагодити діалог з підприємцями. Тож, аби наші зустрічі були результативними, саме представники бізнес-спільнот формуватимуть їх порядок денний надалі", - підкреслив посадовець.

Раніше повідомлялось про те, що згідно статистичних даних, на 29 грудня 2023 року на півдні України менш за все було відкрито нових ФОПів на Херсонщині – 2624. Також у 2023 році на Херсонщині було відкрито 146 нових компаній, на Миколаївщині – 900, на Одещині – 2370 (четвертий результат по областях України без урахування міста Київ).

Володимир Шкаєв

Поділитися