06 вересня 2023 р. 16:12

Збитки для екології від руйнації Каховської ГЕС вже склали близько 1,5 мільярда доларів

Дмитро Заруба. Фото: armyinform.com.ua

(Дмитро Заруба. Фото: armyinform.com.ua)

Збитки для екології в результаті підриву Каховської ГЕС складають близько 1,5 млрд. доларів США

Про це 5 вересня на брифінгу в Military Media Center повідомив перший заступник Голови Державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба.

Він сказав, що основною проблемою для оцінювання є те, що інспектори не можуть зараз дістатись до всіх територій, тому що там або ведуться активні бойові дії, або ці території окуповані ворогом.

"На сьогоднішній день приблизно розраховані збитки по Каховському водосховищу складають 1,5 млрд. доларів США", - сказав Дмитро Заруба.

Він додав, що остаточні розрахунки стануть можливим після збору всієї інформації.

Також відомо про те, що кількість загиблих внаслідок терористичного акту з підривом греблі Каховської ГЕС може бути значно більшою через відсутність перевірених даних з окупованих росією територій.

Про це на брифінгу у Military Media Center повідомив представник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності  Міністерства оборони України майор Владислав Дудар.

Також він повідомив про те, що осушення Каховського водосховища внаслідок підриву росіянами греблі ГЕС може посилити тенденції аридизації (опустелювання) півдня України, що матиме вплив на глобальну продовольчу систему.

Також відомо про те, що підрив рашистами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС.

Відомо також про те, що через підрив росіянами Каховської ГЕС 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин опинилися під загрозою загибелі.

Також відомо про те, що техногенна катастрофа, що виникла внаслідок руйнації рашистами Каховської ГЕС, призвела до того, що назавжди знищені або понівечені 10 бібліотек та п'ять музеїв Херсонщини. Значна частина з цих об'їктів розташовані на тимчасово окупованій території.

Володимир Шкаєв

Поділитися