26 червня 2023 р. 18:02

У морі біля Одещини знайшли холероподібний вібріон

Фото: Одеська мерія

(Фото: Одеська мерія)

Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України продовжує звітувати щодо якості питної та морської води в регіоні. 

Так за даними центру із відібраних двох проб питної води на санітарно-мікробіологічні показники та двох проб питної води на санітарно-хімічні показники, нестандартні проби не виявлені.

Натомість у пробах морської води, відібраних 21 червня в Одеському морському порті біля причалу №2, медики знову виявили холероподібний вібріон НАГ 1 групи Хейберга, який хоча й не є збудниками холери, але викликає захворювання на гострі кишкові інфекції.

За результатами відомчого лабораторного контролю філії "Інфоксводоканал" питна вода відповідає гігієнічним вимогам.

Утім в центрі зазначили, що задля попередження спалаху епідемії, медики повинні звернути увагу на харчування, а саме, вживання риби.

"Через недобропорядних громадян, які виловлюють чи збирають неякісну й можливо навіть мертву рибу, можуть постраждати довірливі споживачі", - наголосили в центрі.

Тому громадян закликають бути обережними під час споживання та придбання риби.

Вчора, 25 червня, зазначимо, медики вперше після підриву греблі Каховської гідроелектростанції повідомили про невиявлення в морі холероподібних вібріонів.

Утім медики Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф діагностували днями в Одеській області гастроентероколіт, гострий ентероколіт та два випадки харчової токсикоінфекції, що були викликані вживанням в їжу риби.

За даними медиків, один з викликів надійшов на номер "103" з Великомихайлівської громади, другий з Кодимського району, третій з Авангарду, а ще один випадок стався в Одесі.

Усі четверо пацієнток, у тому числі одна вагітна, були госпіталізовані у стані середньої важкості.

До цього Одещина була лідером за відхиленням проб води від показників безпеки. Зокрема гігієнічним нормам не відповідають щонайменше 30% проб води, відібраних з поверхневих водойм.

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Одеської міської ради визнала пляжі міста непридатними для купання у зв'язку з суттєвим погіршенням стану води у відкритих водоймах і реальної небезпеки для здоров'я населення міста Одеси через підрив росією дамби Каховської ГЕС.

Кирило Бойко

Поділитися