24 листопада 2023 р. 13:14

В цей ліс по дрова ходити не будуть: на Одещині висадили три гектари лісу

Фото: Facebook, Південний лісовий офіс

(Фото: Facebook, Південний лісовий офіс)

У Біляєвському лісництві біля села Яськи висадили три гектари лісу.

Про це повідомили у філії "Одеське лісове господарство" ДП "Ліси України".

Допомогти лісівникам прийшли місцеві мешканці. Тепер фахівці лісового господарства будуть доглядати за саджанцями, щоб за кілька років на краю села з`явився молодий ліс. Всього філія "Одеське лісове господарство", під час осінньої кампанії, має висадити 665 гектарів лісу. На сьогодні вже висаджено 406 гектарів.

Фото: Facebook, Південний лісовий офіс

Нагадаємо, що Одеська область належить до лісодефіцитних територій, загальна лісистість становить 6,2%, що в 1,5 рази нижче в порівнянні з оптимальною. У зв`язку з цим через вітрову та водну ерозіюгрунтів щорічні втрати врожаю сільськогосподарських культур становлять 5-7 центнерів з гектара, а щорічні втрати гумусу -  0,04%. На сьогоднішній день загальна площа вкритих лісовою рослинністю земель області становить 199,1 тис. га.

У червні 2021 року Одеська обласна рада затвердила регіональну програму "Ліси Одещини на 2021-2025 роки", де відзначалося, що в 2018 році в області було закладено всього 3 гектари нових лісів, 2019 році – 37 гектарів, 2020 році – 57 гектарів.

Раніше ми писали, що Одеська обласна державна (військова) адміністрація планує найближчим часом створити в області національний природний парк "Буджацькі степи" площею 9,7 тисячі гектарів.

26 жовтня, у Миколаєві в парку Перемоги висадили молоді сосни. Саджанці хвойних дерев на звернення депутатів міської та обласної рад передали місту ДП "Ліси України". 

Фахівці Української природоохоронної групи подали клопотання до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України про створення двох національних парків на Миколаївщині.  Як повідомили в пресслужбі екологів, ці нацпарки – "Громоклійський" та "Березанський". Їхня загальна площа − понад 22 тисячі га.

Сергій Лозовський

Поділитися